FAQ

PYETJE TË SHPESHTA

HUNDË E NGJITUR

CILA ËSHTË ÇËSHTJA?

Filamenti futet në pusin e hundës, ekstruderi është duke punuar, por asnjë plastikë nuk del nga hunda.Tërheqja dhe riushqyerja nuk funksionon.Atëherë ka të ngjarë që hunda të jetë bllokuar. 

SHKAQET E MUNDSHME

Temperatura e hundës

Filament i vjetër i majtë brenda

Gryka jo e pastër

 

KËSHILLA PËR ZGJIDHJEN E PROBLEMEVE

Temperatura e hundës

Filamenti shkrihet vetëm në intervalin e temperaturës së tij të printimit dhe nuk mund të ekstrudohet nëse temperatura e grykës nuk është mjaft e lartë.

rritja e temperaturës së grykës

Kontrolloni temperaturën e printimit të filamentit dhe kontrolloni nëse hunda po nxehet dhe në temperaturën e duhur.Nëse temperatura e grykës është shumë e ulët, rriteni temperaturën.Nëse filamenti ende nuk del dhe nuk rrjedh mirë, rriteni 5-10 °C në mënyrë që të rrjedhë më lehtë.

Filament i vjetër i majtë brenda

Filamenti i vjetër është lënë brenda grykës pas ndryshimit të filamentit, sepse filamenti është shkëputur në fund ose filamenti i shkrirë nuk është tërhequr.Filamenti i vjetër i majtë bllokon grykën dhe nuk lejon që filamenti i ri të dalë.

rritja e temperaturës së grykës

Pas ndryshimit të filamentit, pika e shkrirjes së filamentit të vjetër mund të jetë më e lartë se ajo e re.Nëse temperatura e grykës vendoset sipas filamentit të ri, atëherë filamenti i vjetër i mbetur brenda nuk do të shkrihet, por do të shkaktojë bllokim të grykës.Rriteni temperaturën e grykës për të pastruar grykën.

SHTYPNI FILAMENTIN E VJETËR PËRMET

Filloni duke hequr filamentin dhe tubin e ushqimit.Pastaj ngrohni grykën deri në pikën e shkrirjes së filamentit të vjetër.Fusni manualisht filamentin e ri drejtpërsëdrejti në ekstruder dhe shtyjeni me pak forcë për të bërë që filamenti i vjetër të dalë.Kur filamenti i vjetër të dalë plotësisht, tërhiqeni filamentin e ri dhe prisni skajin e shkrirë ose të dëmtuar.Pastaj vendosni përsëri tubin e ushqimit dhe ushqeni filamentin e ri si zakonisht.

pastroni me një kunj

Filloni duke hequr filamentin.Pastaj ngrohni grykën deri në pikën e shkrirjes së filamentit të vjetër.Pasi hunda të arrijë temperaturën e duhur, përdorni një kunj ose më të vogël se hunda për të pastruar vrimën.Kini kujdes që të mos prekni grykën dhe të mos digjeni.

ÇMONITO PËR TË PASTRIM GYRËN

Në raste ekstreme kur hunda është shumë e bllokuar, do t'ju duhet të çmontoni ekstruderin për ta pastruar atë.Nëse nuk e keni bërë kurrë këtë më parë, ju lutemi kontrolloni me kujdes manualin ose kontaktoni prodhuesin e printerit për të parë se si ta bëni atë menjëherë përpara se të vazhdoni, në rast të ndonjë dëmtimi.

Gryka jo e pastër

Nëse e keni printuar shumë herë, hunda bllokohet lehtë për shumë arsye, si p.sh. ndotës të papritur në filament (me filament të cilësisë së mirë kjo nuk ka gjasa), pluhuri i tepërt ose qimet e kafshëve shtëpiake në filament, filamenti i djegur ose mbetje filamenti me një pikë shkrirjeje më të lartë se ajo që po përdorni aktualisht.Materiali i bllokimit të mbetur në grykë do të shkaktojë defekte printimi, si p.sh. prerje të vogla në muret e jashtme, njolla të vogla filamenti të errët ose ndryshime të vogla në cilësinë e printimit midis modeleve dhe përfundimisht bllokimin e hundës.

 

USE FILAMENTE ME CILESI TE LARTE

Filamentet e lira janë bërë nga materiale ricikluese ose materiale me pastërti të ulët, të cilat përmbajnë shumë papastërti që shpesh shkaktojnë bllokime të hundës.Përdorimi i filamenteve me cilësi të lartë mund të shmangë në mënyrë efektive bllokimet e hundës të shkaktuara nga papastërtitë.

 

cpastrim i vjetër tërheqës

Kjo teknikë ushqen filamentin në grykën e ndezur dhe lëreni të shkrihet.Më pas ftohni filamentin dhe tërhiqeni, papastërtitë do të dalin bashkë me filamentin.Detajet janë si më poshtë:

  1. Përgatitni një filament me pikë shkrirjeje më të lartë, si ABS ose PA (Nylon).
  2. Hiqni filamentin tashmë në grykë dhe në tubin e ushqimit.Do t'ju duhet të ushqeni manualisht filamentin më vonë.
  3. Rriteni temperaturën e grykës në temperaturën e printimit të filamentit të përgatitur.Për shembull, temperatura e printimit të ABS është 220-250°C, mund ta rritni në 240°C.Prisni 5 minuta.
  4. Ngadalë shtyjeni filamentin në grykë derisa të fillojë të dalë.Tërhiqeni pak mbrapa dhe shtyjeni përsëri derisa të fillojë të dalë.
  5. Ulni temperaturën në një pikë që është nën pikën e shkrirjes së filamentit.Për ABS, 180°C mund të funksionojë, duhet të eksperimentoni pak për filamentin tuaj.Më pas prisni 5 minuta.
  6. Tërhiqeni filamentin nga hunda.Do të shihni që në fund të filamentit ka disa materiale ose papastërti të zeza.Nëse është e vështirë të tërhiqeni filamentin, mund ta rrisni pak temperaturën.
FILAMENT I SHKRUAR

CILA ËSHTË ÇËSHTJA?

Prerja mund të ndodhë në fillim të printimit ose në mes.Do të shkaktojë ndalesa të printimit, printim të asgjëje në printim në mes ose probleme të tjera.

SHKAQET E MUNDSHME

∙ Filament i vjetër ose i lirë

∙ Tensioni i ekstruderit

∙ Gryka e bllokuar

 

KËSHILLA PËR ZGJIDHJEN E PROBLEMEVE

Filament i vjetër ose i lirë

Në përgjithësi, filamentet zgjasin një kohë të gjatë.Megjithatë, nëse ato mbahen në një gjendje të gabuar si për shembull në rrezet e diellit direkte, atëherë ato mund të bëhen të brishtë.Filamentet e lira kanë pastërti më të ulët ose janë bërë nga materiale ricikluese, në mënyrë që ato të jenë më të lehta për t'u këputur.Një çështje tjetër është mospërputhja e diametrit të filamentit.

REFEED FILAMENT

Pasi të zbuloni se filamenti është këputur, duhet të ngrohni grykën dhe të hiqni filamentin, në mënyrë që të mund të ushqeheni përsëri.Do t'ju duhet të hiqni edhe tubin e ushqimit nëse filamenti këputet brenda tubit.

PROVONINJË FILAMENT TJETËR

Nëse këputja ndodh përsëri, përdorni një filament tjetër për të kontrolluar nëse filamenti i këputur është shumë i vjetër ose i keq që duhet të hidhet.

Tensioni i ekstruderit

Në përgjithësi, ekziston një tensionues në ekstruder që siguron presion për të ushqyer filamentin.Nëse tensionuesi është shumë i ngushtë, atëherë një filament mund të këputet nën presion.Nëse filamenti i ri këputet, është e nevojshme të kontrolloni presionin e tensionuesit.

Rregulloni TENSIONIN e ekstruderit

Lëshojeni pak tensionuesin dhe sigurohuni që filamenti të mos ketë rrëshqitje gjatë ushqyerjes.

Gryka e bllokuar

Gryka e bllokuar mund të çojë në këputje të filamentit, veçanërisht filamentit të vjetër ose të keq, i cili është i brishtë.Kontrolloni nëse hunda është bllokuar dhe pastroni mirë.

Shkoni nëGryka e bllokuarseksion për më shumë detaje të zgjidhjes së këtij problemi.

KONTROLLO TEMPERATURËN DHE RRITJEN E RRJEDHJES

Kontrolloni nëse hunda po nxehet dhe në temperaturën e duhur.Kontrolloni gjithashtu që shkalla e rrjedhjes së filamentit të jetë 100% dhe jo më e lartë.

 

 

FILAMENT BLUARJE

CILA ËSHTË ÇËSHTJA?

GRrjedhja ose filamenti i zhveshur mund të ndodhë në çdo pikë të printimit dhe me çdo filament.Mund të shkaktojë ndalesa të printimit, printim të asgjëje në printim në mes ose probleme të tjera.

SHKAQET E MUNDSHME

∙ Nuk ushqehet

TFilament këndor

∙ Gryka e bllokuar

∙ Shpejtësia e lartë e tërheqjes

∙ Printimi shumë i shpejtë

∙ Çështjet e ekstruderit

 

KËSHILLA PËR ZGJIDHJEN E PROBLEMEVE

Nuk ushqehet

Nëse filamenti sapo ka filluar të mos ushqehet për shkak të bluarjes, ndihmoni në riushqyerjen e filamentit.Nëse filamenti bluhet vazhdimisht, kontrolloni për shkaqe të tjera.

Shtyjeni filamentin përmes

Shtyjeni filamentin me presion të butë për ta ndihmuar atë të kalojë ekstruderin, derisa të mund të ushqehet përsëri pa probleme.

ReushqimFILAMENTI

Në disa raste, do t'ju duhet të hiqni dhe zëvendësoni filamentin dhe më pas ta ushqeni atë.Pasi të jetë hequr filamenti, prerë filamentin poshtë bluarjes dhe më pas futeni përsëri në ekstruder.

Filament i ngatërruar

Nëse filamenti është i ngatërruar që nuk mund të lëvizë, ekstruderi do të shtypë në të njëjtën pikë të filamentit, gjë që mund të shkaktojë bluarje.

Zbërthejeni FILAMENTIN

Kontrolloni nëse filamenti ushqehet pa probleme.Për shembull, kontrolloni që bobina të jetë mbështjellë e rregullt dhe filamenti të mos mbivendoset, ose nuk ka asnjë pengesë nga bobina te ekstruderi.

Gryka e bllokuar

Tfilamenti nuk mund të ushqehet mirë nëse gryka bllokohet, kështu që mund të shkaktojë bluarje.

Shkoni nëGryka e bllokuarseksion për më shumë detaje të zgjidhjes së këtij problemi.

KONTROLLONI TEMPERATURËN e grykës

Nëse sapo keni ushqyer një filament të ri me fillimin e problemit, kontrolloni dy herë nëse keni të drejtëgrykëtemperatura.

Shpejtësi e lartë e tërheqjes

Nëse shpejtësia e tërheqjes është shumë e lartë, ose nëse po përpiqeni të tërhiqni shumë filament, mund të jetë e tepërtpresioni ngaekstruderin dhe shkaktojnë bluarje.

Rregulloni shpejtësinë RETRACT

Provoni të ulni shpejtësinë e tërheqjes me 50% për të parë nëse problemi largohet.Nëse po, shpejtësia e tërheqjes mund të jetë pjesë e problemit.

Printimi shumë i shpejtë

Kur printoni shumë shpejt, mund të jetë i tepërtpresioni ngaekstruderin dhe shkaktojnë bluarje.

Rregulloni shpejtësinë e printimit

Provoni të ulni shpejtësinë e printimit me 50% për të parë nëse bluarja e filamentit largohet.

Çështjet e ekstruderit

Extruder merr një rol shumë të rëndësishëm në bluarjen e filamentit.Nëse ekstruderi nuk punon në kushte të mira, ai heq filamentin.

PASTRONI PAJISJEN EKSTRUDUESE

Nëse ndodh bluarja, është e mundur që disafilamentrruazat lihen në ingranazhin ekstrudues në ekstruder.Kjo mund të çojë në më shumë rrëshqitje ose bluarje, kështu që ingranazhet e nxjerrjes duhet të kenë një pastërti të këndshme.

Rregulloni tensionin e ekstruderit

Nëse tensionuesi i ekstruderit është shumë i ngushtë, mund të shkaktojë bluarje.Lëshojeni pak tensionuesin dhe sigurohuni që filamenti të mos ketë rrëshqitje gjatë ekstrudimit.

Ftoheni ekstruderin

Ekstruderi mbi nxehtësi mund të zbusë dhe deformojë filamentin që shkakton bluarje.Ekstruderi merr nxehtësinë kur punon në mënyrë jonormale ose në një temperaturë të lartë ambienti.Për printerët me ushqim të drejtpërdrejtë, nga të cilët ekstruderi është afër grykës, temperatura e grykës mund të kalojë lehtësisht te ekstruderi.Filamenti tërheqës mund të kalojë nxehtësi edhe tek ekstruderi.Shtoni një tifoz për të ndihmuar në ftohjen e ekstruderit.

JO PRINGING

CILA ËSHTË ÇËSHTJA?

Gryka po lëviz, por asnjë fije e hollë nuk depozitohet në shtratin e printimit në fillim të printimit, ose asnjë fije nuk del në mes të printimit që rezulton në dështimin e printimit.

SHKAQET E MUNDSHME

∙ Gryka shumë afër shtratit të printimit

∙ Nozzle Jo Prime

∙ Jashtë filamentit

∙ Gryka e bllokuar

∙ Filament i këputur

∙ Filament bluarje

∙ Motori ekstruder i mbinxehur

 

KËSHILLA PËR ZGJIDHJEN E PROBLEMEVE

Nozzle Too Close to Print Bed

Në fillim të printimit, nëse hunda është shumë afër sipërfaqes së tavolinës së ndërtuar, nuk do të ketë vend të mjaftueshëm që plastika të dalë nga ekstruderi.

Z-AXIS OFFSET

Shumica e printerëve ju lejojnë të bëni një zhvendosje shumë të mirë të boshtit Z në cilësim.Ngrini pak lartësinë e grykës, për shembull 0,05 mm, për t'u larguar nga shtrati i printimit.Kini kujdes që të mos e ngrini hundën shumë larg nga shtrati i printimit, përndryshe mund të shkaktojë probleme të tjera.

ULJENI krevatin e printuar

Nëse printeri juaj lejon, mund ta ulni shtratin e printimit larg nga hunda.Megjithatë, mund të mos jetë një mënyrë e mirë, pasi mund t'ju kërkojë të rikalibroni dhe nivelizoni shtratin e printimit.

Gryka jo e mbushur

Ekstruderi mund të rrjedhë plastikë kur ata janë ulur pa punë në një temperaturë të lartë, gjë që krijon një zbrazëti brenda grykës.Rezulton në disa sekonda vonesë përpara se plastika të dalë përsëri kur përpiqeni të filloni printimin.

PËRFSHINI PARAQITJET SHTESË TË SKIRT

Përfshini diçka të quajtur një skaj, i cili do të vizatojë një rreth rreth pjesës suaj dhe do ta mbushë ekstruderin me plastikë në proces.Nëse keni nevojë për mbushje shtesë, mund të rrisni numrin e skicave të skajit.

EKSTRUDE ME DORE FILAMENT

Nxirrni manualisht filamentin duke përdorur funksionin e nxjerrjes së printerit përpara se të filloni printimin.Pastaj gryka përgatitet me prime.

Out e Filamentit

Është një problem i dukshëm për shumicën e printerëve ku mbajtësi i bobinës së filamentit është në pamje të plotë.Megjithatë, disa printera mbështjellin bobinën e filamentit, në mënyrë që problemi të mos jetë menjëherë i dukshëm.

USHQYER NE FILAMENT TE FRESHTE

Kontrolloni bobinën e filamentit dhe shikoni nëse ka mbetur filament.Nëse jo, ushqeni me filament të freskët.

Snapped Filament

Nëse bobina e filamentit duket ende plot, kontrolloni nëse filamenti është këputur.Për një printer me furnizim të drejtpërdrejtë, cili filament është i fshehur, në mënyrë që çështja të mos jetë menjëherë e dukshme.

Shkoni nëFilament i këputurseksion për më shumë detaje të zgjidhjes së këtij problemi.

Gfilament i gërvishtjes

Ekstruderi përdor një pajisje lëvizëse për të ushqyer filamentin.Megjithatë, ingranazhi është i vështirë për t'u kapur mbi filamentin bluar, kështu që asnjë fije e hollë nuk ushqehet dhe asgjë nuk del nga hunda.Bluarja e filamentit mund të ndodhë në çdo pikë të procesit të printimit dhe me çdo fije.

Shkoni nëFilament bluarjejeseksion për më shumë detaje të zgjidhjes së këtij problemi. 

Gryka e bllokuar

Filamenti është vendosur, por ende asgjë nuk del nga hunda kur filloni një printim ose nxjerrje manuale, atëherë ka të ngjarë që hunda të jetë bllokuar.

Shkoni nëGryka e bllokuarseksion për më shumë detaje të zgjidhjes së këtij problemi.

Motori ekstruder i mbinxehur

Motori i ekstruderit duhet të ushqejë vazhdimisht dhe të tërheqë filamentin gjatë printimit.Puna e vështirë e motorit do të gjenerojë nxehtësi dhe nëse ekstruderi nuk ka ftohje të mjaftueshme, ai do të mbinxehet dhe do të mbyllë atë filament që ndalon ushqyerjen.

FIKUR PRINTERIN DHE FTOHET

Fikni printerin dhe ftohni ekstruderin përpara se të vazhdoni të printoni.

SHTO NJË FTOHJE SHTESË

Mund të shtoni një tifoz shtesë ftohës nëse problemi vazhdon.

MOS NGJITHË

CILA ËSHTË ÇËSHTJA?

Një printim 3D duhet të ngjitet në shtratin e printimit gjatë printimit, ose do të bëhej rrëmujë.Problemi është i zakonshëm në shtresën e parë, por gjithsesi mund të ndodhë në mes të printimit.

SHKAQET E MUNDSHME

∙ Gryka shumë e lartë

∙ Shtrati i printimit të çnivelit

∙ Sipërfaqja e dobët e lidhjes

∙ Printo shumë shpejt

∙ Temperatura e shtratit me ngrohje shumë e lartë

∙ Filament i vjetër

 

KËSHILLA PËR ZGJIDHJEN E PROBLEMEVE

Nozzle Shumë e lartë

Nëse hunda është shumë larg nga shtrati i printimit në fillim të printimit, shtresa e parë është e vështirë të ngjitet në shtratin e printimit dhe do të tërhiqet zvarrë në vend që të shtyhet në shtratin e printimit.

RREGULLONI LARTËSINË E GRUPIT

Gjeni opsionin e zhvendosjes së boshtit Z dhe sigurohuni që distanca midis grykës dhe shtratit të printimit të jetë rreth 0,1 mm.Vendosja e një letre printimi në mes mund të ndihmojë kalibrimin.Nëse letra e printimit mund të lëvizet, por me rezistencë të lehtë, atëherë distanca është e mirë.Kini kujdes që të mos e afroni grykën shumë afër shtratit të printimit, përndryshe filamenti nuk do të dilte nga hunda ose hunda do të gërvishtte shtratin e printimit.

RREGULLONI VENDOSJEN E AXIS-it Z NË SOFTUERIN E FETAVE

Disa programe prerëse si Simplify3D mund të vendosin një kompensim global të boshtit Z.Një zhvendosje negative e boshtit z mund ta bëjë grykën më afër shtratit të printimit në lartësinë e duhur.Kini kujdes që të bëni vetëm rregullime të vogla në këtë cilësim. 

RREGULLONI LARTËSINË E SHTYPIT TË PRINTUAR

Nëse hunda është në lartësinë më të ulët, por ende nuk është mjaft afër shtratit të printimit, provoni të rregulloni lartësinë e shtratit të printimit.

Shtrati i printimit të çnivelit

Nëse printimi është i pabarabartë, atëherë për disa pjesë të printimit, hunda nuk do të jetë aq afër shtratit të printimit sa që filamenti të mos ngjitet.

NIVELI SHTYRIN E SHTYPJES

Çdo printer ka një proces të ndryshëm për nivelimin e platformës së printimit, disa si Lulzbot-et më të fundit përdorin një sistem jashtëzakonisht të besueshëm të nivelimit automatik, të tjerë si Ultimaker kanë një qasje të dobishme hap pas hapi që ju udhëheq përmes procesit të rregullimit.Referojuni manualit të printerit tuaj për mënyrën e nivelimit të shtratit të printimit.

Sipërfaqja e dobët e lidhjes

Një shkak i zakonshëm është thjesht se printimi thjesht nuk mund të lidhet me sipërfaqen e shtratit të printimit.Filamenti ka nevojë për një bazë me teksturë në mënyrë që të ngjitet, dhe sipërfaqja e lidhjes duhet të jetë mjaft e madhe.

SHTO TEKSTURE NË KRETIN E PRINTUAR

Shtimi i materialeve me teksturë në shtratin e printimit është një zgjidhje e zakonshme, për shembull shirita maskimi, shirita rezistente ndaj nxehtësisë ose aplikimi i një shtrese të hollë ngjitësish, e cila mund të lahet lehtësisht.Për PLA, shiriti maskues do të jetë një zgjedhje e mirë.

PASTRONI krevatin e printuar

Nëse shtrati i printimit është prej xhami ose materialesh të ngjashme, yndyra nga gjurmët e gishtërinjve dhe grumbullimi i tepërt i depozitave të ngjitësit mund të rezultojnë të mos ngjiten.Pastroni dhe mirëmbani shtratin e printimit në mënyrë që të mbani sipërfaqen në gjendje të mirë.

SHTO MBËSHTETJE

Nëse modeli ka mbingarkesa komplekse ose ekstremitete, sigurohuni që të shtoni mbështetëse për të mbajtur printimin së bashku gjatë procesit.Dhe mbështetësit gjithashtu mund të rrisin sipërfaqen e lidhjes që ndihmojnë ngjitjen.

SHTO KUFËZIMET DHE TAPAT

Disa modele kanë vetëm sipërfaqe të vogla kontakti me shtratin e printimit dhe të lehta për t'u rrëzuar.Për të zmadhuar sipërfaqen e kontaktit, funde, buzë dhe goma mund të shtohen në softuerin e prerjes.Fundet ose buzët do të shtojnë një shtresë të vetme të një numri të caktuar vijash rrethuese që rrezatojnë nga vendi ku printimi bie në kontakt me shtratin e printimit.Raft do të shtojë një trashësi të caktuar në fund të printimit, sipas hijes së printimit.

Pshkrihet Shumë shpejt

Nëse shtresa e parë po printon shumë shpejt, filamenti mund të mos ketë kohë të ftohet dhe të ngjitet në shtratin e printimit.

RREGULLONI SHPEJTËSINË E PRINTIMIT

Ngadalësoni shpejtësinë e printimit, veçanërisht kur printoni shtresën e parë.Disa programe prerëse si Simplify3D ofrojnë një cilësim për shpejtësinë e shtresës së parë.

Temperatura e shtratit me ngrohje shumë e lartë

Temperatura e lartë e shtratit me ngrohje mund ta bëjë gjithashtu filamentin të vështirë të ftohet dhe të ngjitet në shtratin e printimit.

TEMPERATURA E ULËT E SHTRATIT

Provoni ta ulni temperaturën e shtratit ngadalë, për shembull me 5 gradë rritje, derisa të shkojë në një efekt fiksimi dhe printimi që balancon temperaturën.

I vjetërose Filament i lirë

Filamenti i lirë mund të bëhet nga filamenti i vjetër i ricikluar.Dhe filamenti i vjetër pa një gjendje të përshtatshme ruajtjeje do të vjetërohet ose degradohet dhe do të bëhet i pashtypshëm.

NDRYSHO FILAMENTIN E RI

Nëse printimi përdor një filament të vjetër dhe zgjidhja e mësipërme nuk funksionon, provoni një fije të re.Sigurohuni që filamentet të ruhen në një mjedis të mirë.

Nxjerrja e paqëndrueshme

CILA ËSHTË ÇËSHTJA?

Një printim i mirë kërkon nxjerrje të vazhdueshme të filamentit, veçanërisht për pjesët e sakta.Nëse nxjerrja ndryshon, ajo do të ndikojë në cilësinë përfundimtare të printimit, si p.sh. sipërfaqet e parregullta. 

SHKAQET E MUNDSHME

∙ Filamenti i mbërthyer ose i ngatërruar

∙ Gryka e bllokuar

∙ Filament bluarje

∙ Cilësim i gabuar i softuerit

∙ Filament i vjetër ose i lirë

∙ Çështjet e ekstruderit

 

KËSHILLA PËR ZGJIDHJEN E PROBLEMEVE

Filamenti i mbërthyer ose i ngatërruar

Filamenti duhet të kalojë një rrugë të gjatë nga bobina në grykë, siç është ekstruderi dhe tubi ushqyes.Nëse filamenti është i mbërthyer ose i ngatërruar, nxjerrja do të bëhet jokonsistente.

ZGJIDHJENI filamentin

Kontrolloni nëse filamenti është i mbërthyer ose i ngatërruar dhe sigurohuni që bobina të jetë në gjendje të rrotullohet lirshëm në mënyrë që filamenti të zgjidhet lehtësisht nga bobina pa shumë rezistencë.

PËRDORNI FILAMENT TË MIRË TË PLAGËS

Nëse filamenti është i mbështjellë mirë në bobinë, ai është në gjendje të zbërthehet lehtësisht dhe ka më pak gjasa të ngatërrohet.

KONTROLLONI TUBIN E USHQIMIT

Për printerët me makinë Bowden, filamenti duhet të kalohet përmes një tubi ushqyes.Kontrolloni për t'u siguruar që filamenti mund të lëvizë lehtësisht përmes tubit pa shumë rezistencë.Nëse ka shumë rezistencë në tub, provoni ta pastroni tubin ose të aplikoni pak lubrifikim.Kontrolloni gjithashtu nëse diametri i tubit është i përshtatshëm për filamentin.Shumë i madh ose shumë i vogël mund të çojë në rezultat të keq printimi.

Gryka e bllokuar

Nëse hunda bllokohet pjesërisht, filamenti nuk do të jetë në gjendje të nxirret pa probleme dhe të bëhet i paqëndrueshëm.

Shkoni nëGryka e bllokuarseksion për më shumë detaje të zgjidhjes së këtij problemi.

Gfilament i gërvishtjes

Ekstruderi përdor një pajisje lëvizëse për të ushqyer filamentin.Megjithatë, ingranazhi është i vështirë për t'u kapur mbi filamentin bluar, kështu që filamenti është i vështirë të nxirret vazhdimisht.

Shkoni nëFilament bluarjejeseksion për më shumë detaje të zgjidhjes së këtij problemi.

InCilësim i saktë i softuerit

Cilësimet e softuerit të prerjes kontrollojnë ekstruderin dhe grykën.Nëse cilësimi nuk është i përshtatshëm, ai do të ndikojë në cilësinë e printimit.

VENDOSJA e lartësisë së shtresës

Nëse lartësia e shtresës është vendosur shumë e vogël, për shembull 0,01 mm.Atëherë ka shumë pak vend që filamenti të dalë nga hunda dhe nxjerrja do të bëhet jokonsistente.Provoni të vendosni një lartësi të përshtatshme si p.sh. 0,1 mm për të parë nëse problemi largohet. 

VENDOSJA e gjerësisë së nxjerrjes

Nëse cilësimi i gjerësisë së nxjerrjes është shumë më poshtë se diametri i hundës, për shembull një gjerësi nxjerrjeje 0,2 mm për një hundë 0,4 mm, atëherë ekstruderi nuk do të jetë në gjendje të shtyjë një rrjedhë të qëndrueshme të filamentit.Si rregull i përgjithshëm, gjerësia e nxjerrjes duhet të jetë brenda 100-150% të diametrit të grykës.

Filament i vjetër ose i lirë

Filamenti i vjetër mund të thithë lagështinë nga ajri ose të degradohet me kalimin e kohës.Kjo do të bëjë që cilësia e printimit të degradohet.Filamenti me cilësi të ulët mund të përmbajë aditivë shtesë që ndikojnë në qëndrueshmërinë e filamentit.

NDRYSHO FILAMENTIN E RI

Nëse problemi ndodh kur përdorni filament të vjetër ose të lirë, provoni një bobinë me fije të re dhe me cilësi të lartë për të parë nëse problemi largohet.

Çështjet e ekstruderit

Problemet e ekstruderit mund të shkaktojnë drejtpërdrejt nxjerrje të paqëndrueshme.Nëse ingranazhi lëvizës i ekstruderit nuk është në gjendje të kapë filamentin mjaftueshëm fort, filamenti mund të rrëshqasë dhe të mos lëvizë siç supozohet.

Rregulloni tensionin e ekstruderit

Kontrolloni nëse tensionuesi i ekstruderit është shumë i lirshëm dhe rregulloni tensionuesin për t'u siguruar që ingranazhi i makinës po e kapë mjaftueshëm filamentin.

KONTROLLO MARSHET E DREJTIMIT

Nëse filamenti nuk mund të kapet mirë për shkak të konsumimit të ingranazhit të makinës, ndërroni një ingranazh të ri lëvizës.

NËN EXTRUSION

CILA ËSHTË ÇËSHTJA?

Nën-ekstrudimi është se printeri nuk po furnizon fije të mjaftueshme për printimin.Mund të shkaktojë disa defekte si shtresa të holla, boshllëqe të padëshiruara ose shtresa që mungojnë.

SHKAQET E MUNDSHME

∙ Gryka e bllokuar

∙ Diametri i hundës nuk përputhet

∙ Diametri i filamentit nuk përputhet

∙ Cilësimi i nxjerrjes nuk është i mirë

 

KËSHILLA PËR ZGJIDHJEN E PROBLEMEVE

Gryka e bllokuar

Nëse hunda bllokohet pjesërisht, filamenti nuk do të jetë në gjendje të ekstrudohet mirë dhe të shkaktojë nën-ekstrudim.

Shkoni nëGryka e bllokuarseksion për më shumë detaje të zgjidhjes së këtij problemi.

GrykëDiameter Nuk përputhet

Nëse diametri i grykës është vendosur në 0,4 mm siç përdoret zakonisht, por hunda e printerit është ndryshuar në një diametër më të madh, atëherë mund të shkaktojë nën-ekstrudim.

Kontrolloni diametrin e hundës

Kontrolloni cilësimin e diametrit të grykës në softuerin e prerjes dhe diametrin e grykës në printer, sigurohuni që të jenë të njëjtë.

FilamentDiameter Nuk përputhet

Nëse diametri i filamentit është më i vogël se cilësimi në softuerin e prerjes, ai gjithashtu do të shkaktojë nën-ekstrudim.

KONTROLLONI DIAMETRIN E FILAMENTIT

Kontrolloni nëse përcaktimi i diametrit të filamentit në softuerin e prerjes është i njëjtë me atë që po përdorni.Ju mund të gjeni diametrin nga paketa ose specifikimet e filamentit.

MAT FILAMENTIN

Diametri i filamentit është zakonisht 1.75 mm, por diametri i disa filamentit të lirë mund të jetë më i vogël.Përdorni një kaliper për të matur diametrat e filamentit në disa pika në distancë dhe përdorni mesataren e rezultateve si vlerën e diametrit në softuerin e prerjes.Rekomandohet përdorimi i fijeve me precizion të lartë me diametër standard.

ECilësimi i xtrusion nuk është i mirë

Nëse shumëzuesi i nxjerrjes si shkalla e rrjedhës dhe raporti i nxjerrjes në softuerin e prerjes vendosen shumë të ulëta, kjo do të shkaktojë nën-ekstrudim.

RRITET SHUMËZUESI I EKSTRUZIONIT

Kontrolloni shumëzuesin e nxjerrjes, si p.sh. shpejtësinë e rrjedhës dhe raportin e nxjerrjes për të parë nëse cilësimi është shumë i ulët dhe parazgjedhja është 100%.Rritni gradualisht vlerën, si p.sh. 5% çdo herë për të parë nëse po përmirësohet.

 

MBI EKSTRUZIONI

CILA ËSHTË ÇËSHTJA?

Mbi-ekstrudimi do të thotë që printeri nxjerr më shumë filament sesa nevojitet.Kjo bën që filamenti i tepërt të grumbullohet në pjesën e jashtme të modelit, gjë që e bën printimin të rafinuar dhe sipërfaqja nuk është e lëmuar. 

SHKAQET E MUNDSHME

∙ Diametri i hundës nuk përputhet

∙ Diametri i filamentit nuk përputhet

∙ Cilësimi i nxjerrjes nuk është i mirë

 

 

KËSHILLA PËR ZGJIDHJEN E PROBLEMEVE

GrykëDiameter Nuk përputhet

Nëse prerja vendoset si hundë e përdorur zakonisht me diametër 0,4 mm, por printeri është zëvendësuar hunda me një diametër më të vogël, atëherë do të shkaktojë mbiekstrudim.

Kontrolloni diametrin e hundës

Kontrolloni cilësimin e diametrit të grykës në softuerin e prerjes dhe diametrin e grykës në printer dhe sigurohuni që të jenë të njëjtë.

FilamentDiameter Nuk përputhet

Nëse diametri i filamentit është më i madh se cilësimi në softuerin e prerjes, ai gjithashtu do të shkaktojë mbiekstrudim.

KONTROLLONI DIAMETRIN E FILAMENTIT

Kontrolloni nëse përcaktimi i diametrit të filamentit në softuerin e prerjes është i njëjtë me filamentin që përdorni.Ju mund të gjeni diametrin nga paketa ose specifikimet e filamentit.

MAT FILAMENTIN

Diametri i filamentit është zakonisht 1.75 mm.Por nëse filamenti ka diametër më të madh, ai do të shkaktojë mbi-ekstrudim.Në këtë rast, përdorni një kaliper për të matur diametrin e filamentit në një distancë dhe disa pika, më pas përdorni mesataren e rezultateve të matjes si vlerën e diametrit në softuerin e prerjes.Rekomandohet përdorimi i fijeve me precizion të lartë me diametër standard.

ECilësimi i xtrusion nuk është i mirë

Nëse shumëzuesi i nxjerrjes si shkalla e rrjedhës dhe raporti i nxjerrjes në softuerin e prerjes vendosen shumë të larta, kjo do të shkaktojë mbiekstrudim.

VENDOSI SHUMËZUESIN E EKSTRUZIONIT

Nëse problemi ekziston ende, kontrolloni shumëzuesin e nxjerrjes, si p.sh. shpejtësia e rrjedhës dhe raporti i nxjerrjes për të parë nëse cilësimi është i ulët, zakonisht parazgjedhja është 100%.Uleni gradualisht vlerën, si p.sh. 5% çdo herë për të parë nëse problemi është përmirësuar.

MBYNGROHJE

CILA ËSHTË ÇËSHTJA?

Për shkak të karakterit termoplastik të filamentit, materiali bëhet i butë pas ngrohjes.Por nëse temperatura e filamentit të saposhtruar është shumë e lartë pa u ftohur dhe ngurtësuar me shpejtësi, modeli do të deformohet lehtësisht gjatë procesit të ftohjes.

SHKAQET E MUNDSHME

∙ Temperatura e hundës shumë e lartë

∙ Ftohje e pamjaftueshme

∙ Shpejtësia e papërshtatshme e printimit

 

KËSHILLA PËR ZGJIDHJEN E PROBLEMEVE

NTemperatura shumë e lartë

Modeli nuk do të ftohet dhe ngurtësohet nëse temperatura e grykës është shumë e lartë dhe do të rezultojë në mbinxehje të filamentit.

Kontrolloni cilësimin e rekomanduar të Materialit

Filamente të ndryshme kanë temperaturë të ndryshme printimi.Kontrolloni dy herë nëse temperatura e grykës është e përshtatshme për filamentin.

Ulni temperaturën e grykës

Nëse temperatura e grykës është e lartë ose afër kufirit të sipërm të temperaturës së printimit të filamentit, duhet të ulni temperaturën e grykës në mënyrë të përshtatshme për të shmangur mbinxehjen dhe deformimin e filamentit.Temperatura e grykës mund të ulet gradualisht me 5-10°C për të gjetur një vlerë të përshtatshme.

Ftohje e pamjaftueshme

Pasi filamenti është ekstruduar, zakonisht nevojitet një ventilator për të ndihmuar modelin të ftohet me shpejtësi.Nëse ventilatori nuk funksionon mirë, do të shkaktojë mbinxehje dhe deformim.

Kontrolloni ventilatorin

Kontrolloni nëse ventilatori është i fiksuar në vendin e duhur dhe udhëzuesi i erës është i drejtuar te hunda.Sigurohuni që ventilatori të funksionojë normalisht që rrjedha e ajrit të jetë e qetë.

Rregulloni shpejtësinë e ventilatorit

Shpejtësia e ventilatorit mund të rregullohet nga softueri i prerjes ose printeri për të përmirësuar ftohjen.

Shto tifoz shtesë

Nëse printeri nuk ka një tifoz ftohës, thjesht shtoni një ose më shumë.

Shpejtësia e papërshtatshme e printimit

Shpejtësia e printimit do të ndikojë në ftohjen e filamentit, kështu që ju duhet të zgjidhni shpejtësi të ndryshme printimi sipas situatave të ndryshme.Kur bëni një printim të vogël ose bëni disa shtresa me sipërfaqe të vogël si maja, nëse shpejtësia është shumë e lartë, filamenti i ri do të grumbullohet në majë ndërsa shtresa e mëparshme nuk është ftohur plotësisht dhe rezulton në mbinxehje dhe deformim.Në këtë rast, ju duhet të zvogëloni shpejtësinë për t'i dhënë filamentit kohë të mjaftueshme për t'u ftohur.

RRITJA E SHPEJTËSISË TË PRINTIMEVE

Në rrethana normale, rritja e shpejtësisë së printimit mund të bëjë që hunda të largohet më shpejt nga filamenti i ekstruduar, duke shmangur akumulimin e nxehtësisë dhe deformimin.

Zvogëlo printiminingshpejtësia

Kur printoni një shtresë me sipërfaqe të vogël, ulja e shpejtësisë së printimit mund të rrisë kohën e ftohjes së shtresës së mëparshme, duke parandaluar kështu mbinxehjen dhe deformimin.Disa softuer të prerjes si Simplify3D mund të zvogëlojnë individualisht shpejtësinë e printimit për shtresat me sipërfaqe të vogla pa ndikuar në shpejtësinë e përgjithshme të printimit.

printimi i shumë pjesëve në të njëjtën kohë

Nëse ka disa pjesë të vogla për t'u printuar, atëherë printojini ato në të njëjtën kohë që mund të rrisë sipërfaqen e shtresave, në mënyrë që çdo shtresë të ketë më shumë kohë ftohjeje për secilën pjesë individuale.Kjo metodë është e thjeshtë dhe efektive për të zgjidhur problemin e mbinxehjes.

SHTREMBULLIM

CILA ËSHTË ÇËSHTJA?

Skaji i poshtëm ose i sipërm i modelit është i deformuar dhe deformuar gjatë printimit;pjesa e poshtme nuk ngjitet më në tabelën e printimit.Skaji i deformuar gjithashtu mund të shkaktojë thyerjen e pjesës së sipërme të modelit ose modeli mund të ndahet plotësisht nga tabela e printimit për shkak të ngjitjes së dobët me shtratin e printimit.

SHKAQET E MUNDSHME

∙ Ftohja shumë shpejt

∙ Sipërfaqja e dobët e lidhjes

∙ Shtrati i printimit të çnivelit

 

KËSHILLA PËR ZGJIDHJEN E PROBLEMEVE

Ftohja shumë e shpejtë

Materialet si ABS ose PLA, kanë karakteristikën e tkurrjes gjatë procesit të ngrohjes deri në ftohje dhe ky është shkaku kryesor i problemit.Problemi i deformimit do të ndodhë nëse filamenti ftohet shumë shpejt.

PËRDORNI NJË TË NGROHJESkrevat

Mënyra më e lehtë është të përdorni një shtrat të ngrohur dhe të rregulloni temperaturën e duhur për të ngadalësuar ftohjen e filamentit dhe për ta bërë lidhjen më të mirë me shtratin e printimit.Cilësimi i temperaturës së shtratit të ngrohur mund t'i referohet rekomandimeve në paketimin e filamentit.Në përgjithësi, temperatura e shtratit të printimit PLA është 40-60°C dhe temperatura e shtratit me ngrohje ABS është 70-100°C.

Fikni ventilatorin

Në përgjithësi, printeri përdor një tifoz për të ftohur filamentin e ekstruduar.Fikja e ventilatorit në fillim të printimit mund të bëjë që filamenti të lidhet më mirë me shtratin e printimit.Nëpërmjet softuerit të prerjes, shpejtësia e ventilatorit të një numri të caktuar shtresash në fillim të printimit mund të vendoset në 0.

Përdorni një mbyllje të nxehtë

Për disa printime me përmasa të mëdha, pjesa e poshtme e modelit mund të vazhdojë të ngjitet në shtratin e ngrohur.Megjithatë, pjesa e sipërme e shtresave ka ende mundësinë që të kontraktohet sepse lartësia është shumë e lartë për të lejuar që temperatura e shtratit të ngrohur të arrijë në pjesën e sipërme.Në këtë situatë, nëse lejohet, vendoseni modelin në një mbyllje që mund të mbajë të gjithë zonën në një temperaturë të caktuar, duke ulur shpejtësinë e ftohjes së modelit dhe për të parandaluar deformimin.

Sipërfaqja e dobët e lidhjes

Ngjitja e dobët e sipërfaqes së kontaktit midis modelit dhe shtratit të printimit mund të shkaktojë gjithashtu shtrembërim.Shtrati i printimit duhet të ketë një teksturë të caktuar për të lehtësuar ngjitjen fort të filamentit.Gjithashtu, pjesa e poshtme e modelit duhet të jetë mjaft e madhe për të pasur ngjitje të mjaftueshme.

SHTO TEKSTURE NË KRETIN E PRINTUAR

Shtimi i materialeve me teksturë në shtratin e printimit është një zgjidhje e zakonshme, për shembull shirita maskimi, shirita rezistente ndaj nxehtësisë ose aplikimi i një shtrese të hollë ngjitësish, e cila mund të lahet lehtësisht.Për PLA, shiriti maskues do të jetë një zgjedhje e mirë.

PASTRONI krevatin e printuar

Nëse shtrati i printimit është prej xhami ose materialesh të ngjashme, yndyra nga gjurmët e gishtërinjve dhe grumbullimi i tepërt i depozitave të ngjitësit mund të rezultojnë të mos ngjiten.Pastroni dhe mirëmbani shtratin e printimit në mënyrë që të mbani sipërfaqen në gjendje të mirë.

SHTO MBËSHTETJE

Nëse modeli ka mbingarkesa komplekse ose ekstremitete, sigurohuni që të shtoni mbështetëse për të mbajtur printimin së bashku gjatë procesit.Dhe mbështetësit gjithashtu mund të rrisin sipërfaqen e lidhjes që ndihmojnë ngjitjen.

SHTO KUFËZIMET DHE TAPAT

Disa modele kanë vetëm sipërfaqe të vogla kontakti me shtratin e printimit dhe të lehta për t'u rrëzuar.Për të zmadhuar sipërfaqen e kontaktit, funde, buzë dhe goma mund të shtohen në softuerin e prerjes.Fundet ose buzët do të shtojnë një shtresë të vetme të një numri të caktuar vijash rrethuese që rrezatojnë nga vendi ku printimi bie në kontakt me shtratin e printimit.Raft do të shtojë një trashësi të caktuar në fund të printimit, sipas hijes së printimit.

Shtrati i printimit të çnivelit

Nëse shtrati i printimit nuk është i niveluar, do të shkaktojë printim të pabarabartë.Në disa pozicione, hundët janë shumë të larta, gjë që bën që filamenti i ekstruduar të mos ngjitet mirë në shtratin e printimit dhe rezulton në deformim.

NIVELI SHTYRIN E SHTYPJES

Çdo printer ka një proces të ndryshëm për nivelimin e platformës së printimit, disa si Lulzbot-et më të fundit përdorin një sistem jashtëzakonisht të besueshëm të nivelimit automatik, të tjerë si Ultimaker kanë një qasje të dobishme hap pas hapi që ju udhëheq përmes procesit të rregullimit.Referojuni manualit të printerit tuaj për mënyrën e nivelimit të shtratit të printimit.

KËMBË E ELEPANTI

CILA ËSHTË ÇËSHTJA?

"Këmbët e elefantit" i referohen deformimit të shtresës së poshtme të modelit që del pak nga jashtë, duke e bërë modelin të duket i ngathët si këmbët e elefantit.

SHKAQET E MUNDSHME

∙ Ftohje e pamjaftueshme në shtresat e poshtme

∙ Shtrati i printimit të çnivelit

 

KËSHILLA PËR ZGJIDHJEN E PROBLEMEVE

Ftohje e pamjaftueshme në shtresat e poshtme

Ky defekt i shëmtuar i printimit mund të jetë për shkak të faktit se kur filamenti i ekstruduar grumbullohet shtresë pas shtrese, shtresa e poshtme nuk ka kohë të mjaftueshme për t'u ftohur, në mënyrë që pesha e shtresës së sipërme të shtypet dhe të shkaktojë deformim.Zakonisht, kjo situatë ka më shumë gjasa të ndodhë kur përdoret një shtrat i nxehtë me temperaturë të lartë.

Ulni temperaturën e shtratit të nxehtë

Këmbët e elefantit janë shkaku i zakonshëm i temperaturës së tepërt të nxehtë të shtratit.Prandaj, mund të zgjidhni të ulni temperaturën e shtratit të nxehtë për të ftohur filamentin sa më shpejt të jetë e mundur për të shmangur këmbët e elefantit.Megjithatë, nëse filamenti ftohet shumë shpejt, mund të shkaktojë lehtësisht probleme të tjera si shtrembërimi.Pra, rregulloni vlerën pak dhe me kujdes, përpiquni të balanconi deformimin e këmbëve të elefantit dhe deformimin.

Rregulloni cilësimin e ventilatorit

Për të lidhur më mirë çiftet e para të shtresave në shtratin e printimit, mund të fikni ventilatorin ose të ulni shpejtësinë duke vendosur softuerin e prerjes.Por kjo do të shkaktojë gjithashtu këmbët e elefantit për shkak të kohës së shkurtër të ftohjes.Është gjithashtu një domosdoshmëri që të balanconi shtrembërimin kur vendosni ventilatorin të rregullojë këmbët e elefantit.

Ngrini grykën

Duke e ngritur pak hundën për ta bërë atë pak më larg nga shtrati i printimit përpara se të filloni printimin, kjo gjithashtu mund të shmangë problemin.Kini kujdes që distanca e ngritjes të mos jetë shumë e madhe, përndryshe do të bëjë që modeli të dështojë të ngjitet në shtratin e printimit.

KAMFRONI BAZËN

Një tjetër mundësi është të zvarritni bazën e modelit tuaj.Nëse modeli është projektuar nga ju ose keni skedarin burimor të modelit, ekziston një mënyrë e zgjuar për të shmangur problemin e këmbës së elefantit.Pas shtimit të një kore në shtresën e poshtme të modelit, shtresat e poshtme bëhen paksa konkave nga brenda.Në këtë pikë, nëse këmbët e elefantit shfaqen në model, modeli do të deformohet përsëri në formën e tij origjinale.Sigurisht, kjo metodë kërkon gjithashtu që të provoni disa herë për të arritur rezultatet më të mira

NIVELI SHTYRIN E SHTYPJES

Nëse këmbët e elefantit shfaqen në një drejtim të modelit, por drejtimi i kundërt nuk është ose jo i dukshëm, mund të jetë për shkak se tabela e printimit nuk është e niveluar.

Çdo printer ka një proces të ndryshëm për nivelimin e platformës së printimit, disa si Lulzbot-et më të fundit përdorin një sistem jashtëzakonisht të besueshëm të nivelimit automatik, të tjerë si Ultimaker kanë një qasje të dobishme hap pas hapi që ju udhëheq përmes procesit të rregullimit.Referojuni manualit të printerit tuaj për mënyrën e nivelimit të shtratit të printimit.

PJESËT E POSHTME SHPELLE

CILA ËSHTË ÇËSHTJA?

Ngrohja e tepërt e shtratit është fajtori në këtë rast.Ndërsa plastika është ekstruduar, ajo sillet në mënyrë të ngjashme me një brez gome.Normalisht, ky efekt mbahet prapa nga shtresat e mëparshme në një printim.Ndërsa shtrohet një linjë e freskët plastike, ajo lidhet me shtresën e mëparshme dhe mbahet në vend derisa të ftohet plotësisht nën temperaturën e tranzicionit të qelqit (ku plastika bëhet e fortë).Me një shtrat shumë të nxehtë, plastika mbahet mbi këtë temperaturë dhe është ende e lakueshme.Ndërsa shtresat e reja të plastikës vendosen në majë të kësaj mase gjysmë të ngurtë plastike, forcat e tkurrjes bëjnë që objekti të tkurret.Kjo vazhdon derisa printimi të arrijë një lartësi ku nxehtësia nga shtrati nuk e mban më objektin mbi këtë temperaturë dhe secila shtresë bëhet e fortë përpara se shtresa tjetër të vendoset, duke mbajtur kështu gjithçka në vend.

SHKAQET E MUNDSHME

∙ Temperatura e shtratit me ngrohje shumë e lartë

∙ Ftohje e pamjaftueshme

 

KËSHILLA PËR ZGJIDHJEN E PROBLEMEVE

Temperatura e shtratit me ngrohje shumë e lartë

 

Për PLA ju do të dëshironi të mbani temperaturën e shtratit tuaj në rreth 50-60 °C që është një temperaturë e mirë për të mbajtur ngjitjen e shtratit duke mos qenë shumë i nxehtë.Si parazgjedhje, temperatura e shtratit është vendosur në 75 °C, që është padyshim shumë për PLA.Sidoqoftë, ekziston një përjashtim nga kjo.Nëse jeni duke printuar objekte me një gjurmë shumë të madhe këmbësh që zë pjesën më të madhe të shtratit, mund të jetë e nevojshme të përdorni një temperaturë më të lartë të shtratit për t'u siguruar që qoshet të mos ngrihen.

E pamjaftueshmeColing

Përveç uljes së temperaturës së shtratit, dëshironi që tifozët tuaj të ndizen herët për të ndihmuar në ftohjen e shtresave sa më shpejt të jetë e mundur.Këtë mund ta ndryshoni te cilësimet e ekspertëve të Cura: Expert -> Open Expert Settings... Në dritaren që hapet do të gjeni një seksion kushtuar ftohjes.Provoni ta konfiguroni ventilatorin e plotë në lartësi në 1 mm në mënyrë që tifozët të ndizen mirë dhe herët.

Nëse jeni duke printuar një pjesë shumë të vogël, këto hapa mund të mos jenë të mjaftueshëm.Shtresat thjesht mund të mos kenë kohë të mjaftueshme për t'u ftohur siç duhet përpara se të vendoset shtresa tjetër.Për të ndihmuar me këtë, ju mund të printoni dy kopje të objektit tuaj në të njëjtën kohë, në mënyrë që koka e printimit të alternohet midis dy kopjeve duke i dhënë secilës më shumë kohë për t'u ftohur.

STRINGING

CILA ËSHTË ÇËSHTJA?

Kur hunda lëviz në zona të hapura midis pjesëve të ndryshme të printimit, një pjesë e filamentit rrjedh dhe prodhon vargje.Ndonjëherë, modeli do të mbulojë vargjet si një rrjet merimange.

SHKAQET E MUNDSHME

∙ Nxjerrja gjatë lëvizjes së udhëtimit

∙ Gryka jo e pastër

∙ Cilësia e filamentit

 

KËSHILLA PËR ZGJIDHJEN E PROBLEMEVE

Extrusion Ndërsa Udhëtimi Lëviz

Pas printimit të një pjese të modelit, nëse filamenti ekstrudon ndërsa hunda udhëton në një pjesë tjetër, një varg do të mbetet mbi zonën e udhëtimit.

Vendosja e TËRHEQJES

Shumica e softuerëve të prerjes mund të mundësojnë funksionin e tërheqjes, i cili do të tërheqë filamentin përpara se hunda të udhëtojë mbi zona të hapura për të parandaluar nxjerrjen e vazhdueshme të filamentit.Përveç kësaj, ju gjithashtu mund të rregulloni distancën dhe shpejtësinë e tërheqjes.Distanca e tërheqjes përcakton se sa do të tërhiqet filamenti nga hunda.Sa më shumë tërhiqet filamenti, aq më pak ka gjasa që filamenti të rrjedhë.Për një printer Bowden-Drive, distanca e tërheqjes duhet të vendoset më e madhe për shkak të distancës së gjatë midis ekstruderit dhe hundës.Në të njëjtën kohë, shpejtësia e tërheqjes përcakton se sa shpejt tërhiqet filamenti nga hunda.Nëse tërheqja është shumë e ngadaltë, filamenti mund të rrjedhë nga hunda dhe të shkaktojë tela.Megjithatë, nëse shpejtësia e tërheqjes është shumë e shpejtë, rrotullimi i shpejtë i pajisjes ushqyese të ekstruderit mund të shkaktojë bluarje të filamentit.

MINIMUM UDHËTIM

Distanca e gjatë e hundës që udhëton në zonë të hapur ka më shumë të ngjarë të çojë në tela.Disa programe kompjuterike të prerjes mund të vendosin distancën minimale të udhëtimit, duke zvogëluar këtë vlerë mund ta bëjë distancën e udhëtimit sa më të vogël.

Ulni temperaturën e printimit

Temperatura më e lartë e printimit do ta bëjë më të lehtë rrjedhjen e filamentit dhe gjithashtu do ta bëjë më të lehtë rrjedhjen nga hunda.Uleni pak temperaturën e printimit për të pakësuar vargjet.

Nozzle Jo i pastër

Nëse ka papastërti ose papastërti në grykë, kjo mund të dobësojë efektin e tërheqjes ose të lejojë që hunda të lëshojë një sasi të vogël filamenti herë pas here.

Pastroni grykën

Nëse vëreni se gryka është e ndotur, mund ta pastroni grykën me gjilpërë ose të përdorni pastrimin me tërheqje të ftohtë.Në të njëjtën kohë, mbajeni punën e printerit në një mjedis të pastër për të reduktuar hyrjen e pluhurit në grykë.Shmangni përdorimin e filamentit të lirë që përmban shumë papastërti.

Problemi i cilësisë së filamentit

Disa filamente janë të cilësisë së dobët, kështu që ato thjesht lidhen me fije.

NDRYSHO FILAMENT

Nëse keni provuar metoda të ndryshme dhe keni ende tela të rënda, mund të provoni të ndryshoni një bobinë të re me filament me cilësi të lartë për të parë nëse problemi mund të përmirësohet.