Најчесто поставувани прашања

НАЈЧЕСТО ПОСТАВУВАНИ ПРАШАЊА

ЗАКЛУЧНА млазницата

ШТО Е ПРАШАЊЕТО?

Филаментот се внесува во бунарот на млазницата, екструдерот работи, но не излегува пластика од млазницата.Повлекувањето и повторното хранење не функционираат.Тогаш, веројатно е дека млазницата е заглавена. 

МОЖНИ ПРИЧИНИ

Температура на млазницата

Стариот филамент лево внатре

Млазницата не е чиста

 

СОВЕТИ ЗА РЕШАВАЊЕ ПРОБЛЕМИ

Температура на млазницата

Филаментот се топи само во опсегот на неговата температура за печатење и не може да се екструдира ако температурата на млазницата не е доволно висока.

зголемете ја температурата на млазницата

Проверете ја температурата на печатење на филаментот и проверете дали млазницата се загрева и дали е до точната температура.Ако температурата на млазницата е премногу ниска, зголемете ја температурата.Ако филаментот сè уште не излегува и не тече добро, зголемете ги 5-10 °C за полесно да тече.

Стариот филамент лево внатре

Старото влакно е оставено во млазницата по менувањето на филаментот, бидејќи влакното се откинало на крајот или растопената нишка не е повлечена.Левиот стар филамент ја заглавува млазницата и не дозволува новата влакно да излезе.

зголемете ја температурата на млазницата

По промената на филаментот, точката на топење на старата нишка може да биде повисока од новата.Ако температурата на млазницата е поставена според новата влакно, старата влакно оставена внатре нема да се стопи, туку да предизвика заглавување на млазницата.Зголемете ја температурата на млазницата за да ја исчистите млазницата.

ПРЕТУРКАЈТЕ НИЗ СТАРИ ВЛАСКИ

Започнете со отстранување на филаментот и цевката за хранење.Потоа загрејте ја млазницата до точката на топење на старата нишка.Рачно внесете ја новата влакно директно до екструдерот и туркајте со одредена сила за да излезе старата влакно.Кога старата нишка целосно ќе излезе, повлечете ја новата влакно и исечете го стопениот или оштетениот крај.Потоа повторно поставете ја цевката за хранење и повторно нахранете ја новата нишка како и обично.

исчистете со игла

Започнете со отстранување на филаментот.Потоа загрејте ја млазницата до точката на топење на старата нишка.Штом млазницата ќе ја достигне точната температура, користете игла или помала од млазницата за да ја исчистите дупката.Внимавајте да не ја допрете млазницата и да не изгорите.

ДЕМАНТИРАЈТЕ ЗА ДА ЈА ЧИСТЕТЕ МЛАЗНИЦАТА

Во екстремни случаи кога млазницата е силно заглавена, ќе треба да го демонтирате екструдерот за да го исчистите.Ако никогаш не сте го направиле ова, внимателно проверете го упатството или контактирајте со производителот на печатачот за да видите како да го направите тоа веднаш пред да продолжите, во случај на каква било штета.

Млазницата не е чиста

Ако сте испечатиле многу пати, млазницата лесно се заглавува поради многу причини, како што се неочекувани загадувачи во филаментот (со добар квалитет на влакно ова е многу малку веројатно), прекумерна прашина или влакна од домашно милениче на влакното, изгорена нишка или остатоци од влакно со повисока точка на топење од она што моментално го користите.Материјалот за заглавување оставен во млазницата ќе предизвика дефекти при печатење, како што се мали процепи во надворешните ѕидови, мали флеки темно влакно или мали промени во квалитетот на печатењето помеѓу моделите и на крајот заглавување на млазницата.

 

USE ВИСОКВАЛИТЕТНИ НИСКИ

Евтините филаменти се направени од материјали за рециклирање или материјали со мала чистота, кои содржат многу нечистотии кои често предизвикуваат заглавување на млазниците.Употребата на висококвалитетни нишки може ефикасно да го избегне заглавувањето на млазниците предизвикани од нечистотии.

 

cстаро влечно чистење

Оваа техника го напојува филаментот до загреаната млазница и нека се стопи.Потоа изладете го филаментот и извлечете го, нечистотиите ќе излезат со филаментот.Деталите се како што следува:

  1. Подгответе филамент со повисока точка на топење, како што се ABS или PA (најлон).
  2. Отстранете го филаментот веќе во млазницата и цевката за напојување.Подоцна ќе треба рачно да го нахраните филаментот.
  3. Зголемете ја температурата на млазницата до температурата на печатење на подготвената нишка.На пример, температурата на печатење на ABS е 220-250°C, можете да ја зголемите до 240°C.Почекајте 5 минути.
  4. Полека туркајте го филаментот до млазницата додека не почне да излегува.Повлечете го малку назад и повторно турнете го додека не почне да излегува.
  5. Намалете ја температурата до точка под точката на топење на филаментот.За ABS, 180°C може да работи, треба малку да експериментирате за вашиот филамент.Потоа почекајте 5 минути.
  6. Извлечете го филаментот од млазницата.Ќе видите дека на крајот од филаментот има некои црни материјали или нечистотии.Ако е тешко да се извлече филаментот, можете малку да ја зголемите температурата.
ПРИКЛУЧЕН ВЛАСКИ

ШТО Е ПРАШАЊЕТО?

Кршењето може да се случи на почетокот на печатењето или на средината.Тоа ќе предизвика прекин на печатењето, печатење ништо при средно печатење или други проблеми.

МОЖНИ ПРИЧИНИ

∙ Стар или евтин филамент

∙ Затегнување на екструдер

∙ Заглавена млазница

 

СОВЕТИ ЗА РЕШАВАЊЕ ПРОБЛЕМИ

Стар или евтин филамент

Општо земено, филаментите траат долго време.Меѓутоа, ако се чуваат во погрешна состојба како на директна сончева светлина, тогаш може да станат кршливи.Евтините филаменти имаат помала чистота или се направени од материјали за рециклирање, така што полесно се кине.Друго прашање е недоследноста на дијаметарот на филаментот.

РЕФИЛАМЕНТ ВО ВЛАСКИОТ

Откако ќе откриете дека влакното е пукнато, треба да ја загреете млазницата и да ја извадите влакното, за да можете повторно да се нахраните.Ќе треба да ја извадите и цевката за хранење ако филаментот се кине во цевката.

ПРОБАЈЕДЕН ДРУГ ФИЛАМЕНТ

Ако кинењето се случи повторно, користете друга нишка за да проверите дали откинатата нишка е премногу стара или лоша што треба да се фрли.

Затегнување на екструдер

Во принцип, постои затегнувач во екструдерот кој обезбедува притисок за напојување на филаментот.Ако затегнувачот е премногу затегнат, тогаш дел од влакното може да се кине под притисок.Ако новата влакно се кине, потребно е да се провери притисокот на затегнувачот.

Прилагодете ја напнатоста на екструдерот

Малку олабавете го затегнувачот и погрижете се да нема лизгање на филаментот додека се храните.

Заглавена млазница

Заглавувањето на млазницата може да доведе до кинење на влакното, особено старото или лошото влакно кое е кршливо.Проверете дали млазницата е заглавена и добро исчистете ја.

Оди доЗаглавена млазницадел за повеќе детали за решавање проблеми на овој проблем.

ПРОВЕРЕТЕ ЈА ТЕМПЕРАТУРАТА И СТАПКАТА НА ТЕК

Проверете дали млазницата се вжештува и е на правилната температура.Исто така, проверете дали брзината на проток на филаментот е 100% и не е поголема.

 

 

ВИЛАМЕНТ ЗА БРЕЛЕЊЕ

ШТО Е ПРАШАЊЕТО?

Gматење или соголена влакно може да се случи во која било точка од печатењето и со која било влакно.Тоа може да предизвика запирање на печатењето, печатење ништо при средно печатење или други проблеми.

МОЖНИ ПРИЧИНИ

∙ Не се храни

Tаголна нишка

∙ Заглавена млазница

∙ Голема брзина на повлекување

∙ Пребрзо печатење

∙ Проблеми со екструдерот

 

СОВЕТИ ЗА РЕШАВАЊЕ ПРОБЛЕМИ

Не се храни

Ако филаментот штотуку почнал да не се храни поради мелење, помогнете да се нахрани повторно.Ако филаментот се меле повторно и повторно, проверете дали има други причини.

Турнете ја влакното низ

Притиснете го филаментот со нежен притисок за да му помогнете низ екструдерот, додека не може повторно да се напојува непречено.

Reсе хранатВИЛАМЕНТОТ

Во некои случаи, ќе треба да го отстраните и замените филаментот и потоа да го вратите назад.Откако ќе се отстрани влакното, исечете го филаментот под мелењето и потоа внесете го назад во екструдерот.

Заплеткано влакно

Ако влакното е заплеткано што не може да се движи, екструдерот ќе притисне на истата точка на влакното, што може да предизвика мелење.

Отплеткувајте го ВЛАСКИОТ

Проверете дали филаментот непречено се храни.На пример, проверете дали макарата е уредно намотана и дека влакното не се преклопува или нема пречка од макарата до екструдерот.

Заглавена млазница

Tфиламентот не може добро да се нахрани ако млазницата е заглавена, така што може да предизвика мелење.

Оди доЗаглавена млазницадел за повеќе детали за решавање проблеми на овој проблем.

ПРОВЕРЕТЕ ЈА ТЕМПЕРАТУРАТА НА МЛАЗНИЦАТА

Ако штотуку нахранивте нов филамент кога започна проблемот, проверете повторно дали го имате тоа правомлазницататемпература.

Голема брзина на повлекување

Ако брзината на повлекување е превисока, или ако се обидувате да повлечете премногу филамент, тоа може да стави прекумернопритисок одекструдерот и предизвикуваат мелење.

Прилагодете ја брзината на RETRACT

Обидете се да ја намалите брзината на повлекување за 50% за да видите дали проблемот ќе исчезне.Ако е така, брзината на повлекување може да биде дел од проблемот.

Печатење премногу брзо

Кога се печати пребрзо, може да биде претеранопритисок одекструдерот и предизвикуваат мелење.

Прилагодете ја брзината на печатење

Обидете се да ја намалите брзината на печатење за 50% за да видите дали мелењето на влакното исчезнува.

Екструдер прашања

Extruder зема многу важен дел во мелењето на филаментот.Ако екструдерот не работи во добри услови, тој го отстранува филаментот.

ЧИСТЕТЕ ЈА ОПРЕМАТА ЗА ЕКСТРУДИРАЊЕ

Ако се случи мелење, можно е некоивлакноструготини се оставаат на запчаникот за екструдирање во екструдерот.Тоа може да доведе до повеќе лизгање или брусење, така што запчаникот за екструдирање треба да има убаво чистење.

Прилагодете го напнатоста на екструдерот

Ако затегнувачот на екструдерот е премногу затегнат, може да предизвика брусење.Малку олабавете го затегнувачот и проверете дали нема лизгање на филаментот додека се истиснува.

Изладете го екструдерот

Екструдерот на топлина може да го омекне и деформира филаментот што предизвикува мелење.Екструдерот добива прекумерна топлина кога работи ненормално или при висока температура на околината.За печатачи со директно довод, од кои екструдерот е блиску до млазницата, температурата на млазницата може лесно да помине до екструдерот.Филаментот што се повлекува може да пренесе топлина и на екструдерот.Додадете вентилатор за да помогнете во ладењето на екструдерот.

НЕ PRINGING

ШТО Е ПРАШАЊЕТО?

Млазницата се движи, но на почетокот на печатењето не се депонира влакно на креветот за печатење или не излегува филамент во средината на печатењето што резултира со неуспех на печатењето.

МОЖНИ ПРИЧИНИ

∙ Млазницата е премногу блиску до креветот за печатење

∙ Млазницата не е празна

∙ Надвор од влакно

∙ Заглавена млазница

∙ Скинат филамент

∙ Филамент за мелење

∙ Прегреан екструдерски мотор

 

СОВЕТИ ЗА РЕШАВАЊЕ ПРОБЛЕМИ

Nozzle Премногу блиску до креветот за печатење

На почетокот на печатењето, ако млазницата е премногу блиску до површината на масата, нема да има доволно простор за пластика да излезе од екструдерот.

ОФСЕТ НА З-ОСКА

Повеќето печатачи ви дозволуваат да направите многу фино поместување на оската Z во поставката.Малку подигнете ја висината на млазницата, на пример 0,05 mm, за да се оддалечите од креветот за печатење.Внимавајте да не ја подигнете млазницата премногу подалеку од креветот за печатење или може да предизвика други проблеми.

СЛЕДЕТЕ ГО КРЕВЕТО ЗА ПЕЧАТЕЊЕ

Ако дозволува вашиот печатач, можете да го спуштите креветот за печатење подалеку од млазницата.Сепак, можеби тоа не е добар начин, бидејќи може да бара од вас повторно калибрирање и израмнување на креветот за печатење.

Млазницата не се подготвува

Екструдерот може да истече пластика кога седи во мирување на висока температура, што создава празнина во млазницата.Тоа резултира со неколку секунди доцнење пред пластиката повторно да излезе кога ќе се обидете да започнете со печатење.

ВКЛУЧЕТЕ ДОПОЛНИТЕЛНИ КОНТРИЛИ НА Здолништето

Вклучете нешто наречено здолниште, кое ќе нацрта круг околу вашиот дел и ќе го подготви екструдерот со пластика во процесот.Ако ви треба дополнително грундирање, можете да го зголемите бројот на контурите на здолништето.

РАЧНО ЕКСТРУДУВАЊЕ НА ВИЛАМЕНТОТ

Рачно истиснете го филаментот користејќи ја функцијата за екструдирање на печатачот пред да започнете со печатење.Потоа млазницата се подготвува со грундирање.

Oут од влакно

Тоа е очигледен проблем за повеќето печатачи каде што држачот за калем со влакно е на целосен приказ.Сепак, некои печатачи ја обвиткуваат макарата со влакно, така што проблемот не е веднаш очигледен.

ХРАНА ВО СВЕЖО ВНИК

Проверете ја макарата со влакно и проверете дали има останато филамент.Ако не, хранете се со свежо влакно.

Sдремев Филамент

Ако макарата со влакно сè уште изгледа полна, проверете дали влакното е откинато.За директен печатач кој влакно е скриен, така што проблемот не е веднаш очигледен.

Оди доСкинат влакнодел за повеќе детали за решавање проблеми на овој проблем.

Gфиламент за матење

Екструдерот користи погонска опрема за напојување на филаментот.Сепак, запчаникот тешко се фаќа на филаментот за мелење, така што ниедна влакно не се внесува и ништо не излегува од млазницата.Мелење влакно може да се случи во која било точка од процесот на печатење, и со било која влакно.

Оди доФиламент за мелењедел за повеќе детали за решавање проблеми на овој проблем. 

Заглавена млазница

Филаментот е поставен, но сепак ништо не излегува од млазницата кога ќе започнете печатење или рачно истиснување, тогаш веројатно е дека млазницата е заглавена.

Оди доЗаглавена млазницадел за повеќе детали за решавање проблеми на овој проблем.

Прегреан екструдерски мотор

Екструдерскиот мотор мора постојано да ја напојува и повлекува филаментот додека печати.Напорната работа на моторот ќе генерира топлина и ако екструдерот нема доволно ладење, тој ќе се прегрее и ќе го исклучи тој филамент кој престанува да храни.

ИСКЛУЧЕТЕ ГО ПЕЧАТЕРОТ И ОЛАДЕТЕ

Исклучете го печатачот и изладете го екструдерот пред да продолжите со печатењето.

ДОДАДЕТЕ ЕКСТРА ВЕНТИЛАТОР ЗА ЛАДЕЊЕ

Можете да додадете дополнителен вентилатор за ладење ако проблемот продолжи.

НЕ ЛЕПЕЊЕ

ШТО Е ПРАШАЊЕТО?

3Д принтот треба да се залепи на креветот за печатење додека се печати, или ќе стане хаос.Проблемот е вообичаен на првиот слој, но сепак може да се случи при средно печатење.

МОЖНИ ПРИЧИНИ

∙ Превисока млазница

∙ Кревет за печатење разрамнето ниво

∙ Слаба сврзувачка површина

∙ Печатете премногу брзо

∙ Превисока температура на загреаниот кревет

∙ Стара нишка

 

СОВЕТИ ЗА РЕШАВАЊЕ ПРОБЛЕМИ

Nozzle Премногу високо

Ако млазницата е далеку од креветот за печатење на почетокот на печатењето, првиот слој тешко се залепува на креветот за печатење и би се влечел наместо да се турка во креветот за печатење.

ПРИЛАГОТЕТЕ ВИСИНА НА МЛАЗЌАТА

Најдете ја опцијата за поместување на оската Z и проверете дали растојанието помеѓу млазницата и креветот за печатење е околу 0,1 mm.Поставете хартија за печатење помеѓу тоа може да помогне во калибрацијата.Ако хартијата за печатење може да се помести, но со мал отпор, тогаш растојанието е добро.Внимавајте млазницата да не се приближи премногу до креветот за печатење, инаку филаментот нема да излезе од млазницата или млазницата ќе го изгребе креветот за печатење.

ПРИСТАВЕТЕ ГО ПОСТАВУВАЊЕТО НА Z-ОСКАТА ВО СОФТВЕРОТ ЗА РЕЗЕЊЕ

Некои софтвери за сечење како Simplify3D можат да постават глобално поместување на Z-Oxis.Негативното поместување на оската z може да ја доближи млазницата до креветот за печатење до соодветната висина.Внимавајте да направите само мали прилагодувања на оваа поставка. 

ПРИСТАВЕТЕ ВИСИНА НА КРЕВЕТ ЗА ПЕЧАТЕЊЕ

Ако млазницата е на најниската висина, но сепак не е доволно блиску до креветот за печатење, обидете се да ја прилагодите висината на креветот за печатење.

Кревет за печатење од ниво

Ако печатењето е нерамно, тогаш за некои делови од отпечатокот, млазницата нема да биде доволно блиску до креветот за печатење за да не се залепи филаментот.

Израмнете го КРЕВЕТОТ ЗА ПЕЧАТЕЊЕ

Секој печатач има различен процес за израмнување на платформата за печатење, некои како најновите Lulzbots користат исклучително сигурен систем за автоматско израмнување, други како што е Ultimaker имаат практичен пристап чекор-по-чекор кој ве води низ процесот на прилагодување.Погледнете во прирачникот на вашиот печатач за тоа како да го израмните креветот за печатење.

Слаба сврзувачка површина

Една честа причина е едноставно тоа што печатењето едноставно не може да се залепи на површината на креветот за печатење.На филаментот му е потребна текстурана основа за да се залепи, а површината за поврзување треба да биде доволно голема.

ДОДАЈТЕ ТЕКСТУРА ВО ЛЕКТОТ ЗА ПЕЧАТЕЊЕ

Додавањето текстурирани материјали на креветот за печатење е вообичаено решение, на пример, ленти за маскирање, ленти отпорни на топлина или нанесување тенок слој лепак за стап, кој лесно може да се измие.За PLA, лентата за маскирање ќе биде добар избор.

ЧИСТЕТЕ ГО КРЕВЕТОТ ЗА ПЕЧАТЕЊЕ

Ако креветот за печатење е направен од стакло или слични материјали, маснотиите од отпечатоците од прстите и прекумерното натрупаност на наслаги од лепило може да резултираат со нелепење.Исчистете го и одржувајте го креветот за печатење за да ја одржувате површината во добра состојба.

ДОДАЈ ПОДДРШКА

Ако моделот има сложени настрешници или екстремитети, не заборавајте да додадете потпори за да го држите отпечатокот заедно за време на процесот.А потпорите исто така може да ја зголемат површината за поврзување што помага да се лепи.

ДОДАЈ РАБОТИ И СЛАВЕВИ

Некои модели имаат само мали контактни површини со креветот за печатење и лесно се паѓаат.За да се зголеми контактната површина, може да се додадат здолништа, рабови и сплавови во софтверот за сечење.Здолништата или рабовите ќе додадат еден слој од одреден број периметарски линии што зрачат надвор од местото каде што отпечатокот контактира со креветот за печатење.Raft ќе додаде одредена дебелина на дното на отпечатокот, според сенката на отпечатокот.

Pпечат Пребрзо

Ако првиот слој се печати премногу брзо, филаментот може да нема време да се олади и да се залепи на креветот за печатење.

ПРИЛАГОДЕТЕ БРЗИНА НА ПЕЧАТЕЊЕ

Намалете ја брзината на печатење, особено кога го печатите првиот слој.Некои софтвери за сечење како Simplify3D обезбедуваат поставки за брзина на првиот слој.

Температурата на загреаниот кревет е превисока

Високата температура на загреаниот кревет исто така може да направи филаментот тешко да се олади и да се залепи на креветот за печатење.

ПОНИСКА ТЕМПЕРАТУРА НА КРЕВЕТОТ

Обидете се полека да ја намалите температурата на креветот, на пример, за 5 степени, додека не дојде до ефектот на лепење и печатење што ги балансира температурата.

Старили Евтин филамент

Евтиниот филамент може да се направи од рециклирање на стари влакно.И стариот филамент без соодветна состојба за складирање ќе старее или ќе се распадне и ќе стане непринталив.

ПРОМЕНИ НОВИ ВЛАСКИ

Ако печатењето користи стар филамент и решението погоре не работи, обидете се со нов филамент.Погрижете се филаментите да се чуваат во добра средина.

НЕДОСЛЕДНО ЕКСТРУЗИЈА

ШТО Е ПРАШАЊЕТО?

Доброто печатење бара континуирано истиснување на филаментот, особено за точни делови.Ако истиснувањето варира, тоа ќе влијае на конечниот квалитет на печатење како што се неправилните површини. 

МОЖНИ ПРИЧИНИ

∙ Филаментот е заглавен или заплетен

∙ Заглавена млазница

∙ Филамент за мелење

∙ Неправилно поставување на софтвер

∙ Стар или евтин филамент

∙ Проблеми со екструдерот

 

СОВЕТИ ЗА РЕШАВАЊЕ ПРОБЛЕМИ

Филаментот е заглавен или заплетен

Филаментот треба да помине низ долг пат од калем до млазницата, како што се екструдерот и цевката за хранење.Ако филаментот е заглавен или заплеткан, истиснувањето ќе стане неконзистентно.

ОТПЕШТЕТЕ ГО влакното

Проверете дали влакното е заглавено или заплеткано и уверете се дека макарата може слободно да се ротира така што влакното лесно се одмотува од калемот без преголем отпор.

КОРИСТЕТЕ УРЕДНИ ВЛАКИ ЗА РАНА

Ако филаментот е уредно намотан на макарата, може лесно да се одмотува и со помала веројатност да се заплетка.

ПРОВЕРЕТЕ ЈА ЦЕВКАТА ЗА ХРАНА

За печатачите со погон на Bowden, филаментот треба да се насочи низ цевката за напојување.Проверете дали влакното може лесно да се движи низ цевката без преголем отпор.Ако има премногу отпор во цевката, обидете се да ја исчистите цевката или да нанесете малку подмачкување.Исто така, проверете дали дијаметарот на цевката е соодветен за филаментот.Премногу голем или премал може да доведе до лош резултат на печатење.

Заглавена млазница

Ако млазницата е делумно заглавена, филаментот нема да може непречено да се истиснува и да стане неконзистентен.

Оди доЗаглавена млазницадел за повеќе детали за решавање проблеми на овој проблем.

Gфиламент за матење

Екструдерот користи погонска опрема за напојување на филаментот.Сепак, запчаникот тешко се фаќа на филаментот за мелење, така што филаментот е тешко да се истиснува постојано.

Оди доФиламент за мелењедел за повеќе детали за решавање проблеми на овој проблем.

Iнеправилно поставување на софтвер

Поставките на софтверот за сечење ги контролираат екструдерот и млазницата.Ако поставката не е соодветна, тоа ќе влијае на квалитетот на печатењето.

ПОСТАВУВАЊЕ на висината на слојот

Ако висината на слојот е поставена премногу мала, на пример 0,01 mm.Тогаш има многу малку простор за филаментот да излезе од млазницата и истиснувањето ќе стане неконзистентно.Обидете се да поставите соодветна висина како 0,1 мм за да видите дали проблемот ќе исчезне. 

широчина на истиснување ПОСТАВУВАЊЕ

Ако поставката за ширина на истиснување е далеку под дијаметарот на млазницата, на пример ширина на истиснување од 0,2 mm за млазница од 0,4 mm, тогаш екструдерот нема да може да турка конзистентен проток на влакно.Како општо правило, ширината на истиснување треба да биде во рамките на 100-150% од дијаметарот на млазницата.

Стар или евтин филамент

Старото влакно може да ја апсорбира влагата од воздухот или да се деградира со текот на времето.Ова ќе предизвика намалување на квалитетот на печатењето.Филаментот со низок квалитет може да содржи дополнителни адитиви кои влијаат на конзистентноста на влакното.

ПРОМЕНИ НОВИ ВЛАСКИ

Ако проблемот се случи при користење на старо или евтино влакно, пробајте калем од нов и висококвалитетен филамент за да видите дали проблемот ќе исчезне.

Екструдер прашања

Проблемите со екструдерот може директно да предизвикаат неконзистентна екструзија.Ако погонскиот запченик на екструдерот не може доволно силно да го зграпчи влакното, влакното може да се лизне и да не се движи како што се претпоставува.

Прилагодете го напнатоста на екструдерот

Проверете дали затегнувачот на екструдерот е премногу лабав и прилагодете го затегнувачот за да бидете сигурни дека погонскиот запчаник доволно силно го фаќа филаментот.

ПРОВЕРЕТЕ ГО ВОЗНАТА ОПРЕМА

Ако филаментот не може добро да се фати поради абење на погонскиот запченик, сменете нов погонски запченик.

ПОД ЕКСТРУЗИЈА

ШТО Е ПРАШАЊЕТО?

Под истиснување е тоа што печатачот не обезбедува доволно влакно за печатење.Може да предизвика некои дефекти како тенки слоеви, несакани празнини или слоеви што недостасуваат.

МОЖНИ ПРИЧИНИ

∙ Заглавена млазница

∙ Дијаметарот на млазницата не се совпаѓа

∙ Дијаметарот на влакното не одговара

∙ Поставувањето на екструзија не е добро

 

СОВЕТИ ЗА РЕШАВАЊЕ ПРОБЛЕМИ

Заглавена млазница

Ако млазницата е делумно заглавена, филаментот нема да може добро да се истисне и да предизвика недоволно истиснување.

Оди доЗаглавена млазницадел за повеќе детали за решавање проблеми на овој проблем.

МлазницаDiameter Не се совпаѓа

Ако дијаметарот на млазницата е поставен на 0,4 mm како што вообичаено се користи, но млазницата на печатачот е сменета во поголема, тогаш тоа може да предизвика недоволно истиснување.

Проверете го дијаметарот на млазницата

Проверете ги поставките за дијаметар на прскалките во софтверот за сечење и дијаметарот на млазницата на печатачот, проверете дали се исти.

ФиламентDiameter Не се совпаѓа

Ако дијаметарот на филаментот е помал од поставката во софтверот за сечење, тоа исто така ќе предизвика недоволно истиснување.

ПРОВЕРЕТЕ ГО ДИЈАМЕТАР НА ВЛАГАТА

Проверете дали поставувањето на дијаметарот на влакното во софтверот за сечење е иста како онаа што ја користите.Можете да го најдете дијаметарот од пакувањето или спецификацијата на филаментот.

ИЗМЕРИ ГО ВЛАСКИОТ

Дијаметарот на влакното е вообичаено 1,75 mm, но дијаметарот на некои евтини филаменти може да биде помал.Користете дебеломер за мерење на дијаметри на филаментот на неколку точки на растојание и користете го просекот на резултатите како вредност на дијаметарот во софтверот за сечење.Се препорачува да се користат филаменти со висока прецизност со стандарден дијаметар.

Extrusion Поставувањето не е добро

Ако мултипликаторот на истиснување, како што се стапката на проток и односот на истиснување во софтверот за сечење се поставени премногу ниски, тоа ќе предизвика недоволно истиснување.

ЗГОЛЕМУВАЈ ГО МУЛТИПЛИКАЦИОТ НА ЕКСТРУЗИЈА

Проверете го мултипликаторот на истиснување, како што се брзината на проток и односот на истиснување за да видите дали поставката е премногу ниска, а стандардната е 100%.Постепено зголемувајте ја вредноста, на пример 5% секој пат за да видите дали станува подобра.

 

ПРЕКУЕНА ЕКСТРУЗИЈА

ШТО Е ПРАШАЊЕТО?

Прекумерното истиснување значи дека печатачот истиснува повеќе филамент отколку што е потребно.Ова предизвикува вишок влакно да се акумулира на надворешната страна на моделот што го прави печатењето рафинирано и површината не е мазна. 

МОЖНИ ПРИЧИНИ

∙ Дијаметарот на млазницата не се совпаѓа

∙ Дијаметарот на влакното не одговара

∙ Поставувањето на екструзија не е добро

 

 

СОВЕТИ ЗА РЕШАВАЊЕ ПРОБЛЕМИ

МлазницаDiameter Не се совпаѓа

Ако сечењето е поставено како вообичаена млазница што се користи со дијаметар од 0,4 mm, но на печатачот му е заменета млазницата со помал дијаметар, тогаш тоа ќе предизвика прекумерно истиснување.

Проверете го дијаметарот на млазницата

Проверете ги поставките за дијаметар на прскалките во софтверот за сечење и дијаметарот на млазницата на печатачот и проверете дали се исти.

ФиламентDiameter Не се совпаѓа

Ако дијаметарот на филаментот е поголем од поставката во софтверот за сечење, тоа исто така ќе предизвика прекумерно истиснување.

ПРОВЕРЕТЕ ГО ДИЈАМЕТАР НА ВЛАГАТА

Проверете дали поставувањето на дијаметарот на влакното во софтверот за сечење е исто како и филаментот што го користите.Можете да го најдете дијаметарот од пакувањето или спецификацијата на филаментот.

ИЗМЕРИ ГО ВЛАСКИОТ

Дијаметарот на филаментот е вообичаено 1,75 mm.Но, ако филаментот има поголем дијаметар, тоа ќе предизвика прекумерно истиснување.Во овој случај, користете дебеломер за мерење на дијаметарот на влакното на растојание и неколку точки, а потоа користете го просекот на резултатите од мерењето како вредност на дијаметарот во софтверот за сечење.Се препорачува да се користат филаменти со висока прецизност со стандарден дијаметар.

Extrusion Поставувањето не е добро

Ако мултипликаторот на истиснување, како што се стапката на проток и односот на истиснување во софтверот за сечење се поставени премногу високи, тоа ќе предизвика прекумерно истиснување.

ПОСТАВЕТЕ ГО МУЛТИПЛИКАЦИОТ НА ЕКСТРУЗИЈА

Ако проблемот сè уште постои, проверете го мултипликаторот на истиснување, како што се стапката на проток и односот на истиснување за да видите дали поставката е ниска, обично стандардното е 100%.Постепено намалувајте ја вредноста, на пример 5% секој пат за да видите дали проблемот е подобрен.

ПРЕГРЕЕЊЕ

ШТО Е ПРАШАЊЕТО?

Поради термопластичниот карактер за филаментот, материјалот станува мек по загревањето.Но, ако температурата на ново екструдираната нишка е превисока без брзо да се лади и зацврсти, моделот лесно ќе се деформира за време на процесот на ладење.

МОЖНИ ПРИЧИНИ

∙ Превисока температура на млазницата

∙ Недоволно ладење

∙ Несоодветна брзина на печатење

 

СОВЕТИ ЗА РЕШАВАЊЕ ПРОБЛЕМИ

NТемпературата на капакот е Превисока

Моделот нема да се излади и зацврсти ако температурата на млазницата е превисока и ќе резултира со прегревање на влакното.

Проверете ја препорачаната поставка за материјал

Различни филаменти имаат различна температура на печатење.Проверете двапати дали температурата на млазницата е погодна за филаментот.

Намалете ја температурата на млазницата

Ако температурата на млазницата е висока или блиску до горната граница на температурата за печатење на влакното, треба соодветно да ја намалите температурата на млазницата за да избегнете прегревање и деформирање на влакното.Температурата на млазницата може постепено да се намалува за 5-10°C за да се најде соодветна вредност.

Недоволно ладење

Откако ќе се истисне филаментот, обично е потребен вентилатор кој ќе му помогне на моделот брзо да се излади.Ако вентилаторот не работи добро, ќе предизвика прегревање и деформација.

Проверете го вентилаторот

Проверете дали вентилаторот е фиксиран на правилното место и дали водилката за ветер е насочен кон млазницата.Проверете дали вентилаторот работи нормално дека протокот на воздух е непречен.

Прилагодете ја брзината на вентилаторот

Брзината на вентилаторот може да се прилагоди со софтверот за сечење или печатачот за да се подобри ладењето.

Додадете дополнителен вентилатор

Ако печатачот нема вентилатор за ладење, само додадете еден или повеќе.

Несоодветна брзина на печатење

Брзината на печатење ќе влијае на ладењето на влакното, така што треба да изберете различни брзини на печатење според различни ситуации.Кога правите ситно печатење или правите слоеви со мала површина, како врвови, ако брзината е превисока, новата влакно ќе се акумулира на врвот додека претходниот слој не е целосно оладен и ќе резултира со прегревање и деформирање.Во овој случај, треба да ја намалите брзината за да му дадете на филаментот доволно време да се олади.

ЗГОЛЕМИ БРЗИНАТА НА ПЕЧАТЕЊЕ

Во нормални околности, зголемувањето на брзината на печатење може да направи млазницата побрзо да ја напушти екструдираната нишка, избегнувајќи акумулација на топлина и деформирање.

Намалете го печатењетоингбрзина

Кога печатите слој со мала површина, намалувањето на брзината на печатење може да го зголеми времето на ладење на претходниот слој, а со тоа да спречи прегревање и деформација.Некои софтвери за сечење, како што е Simplify3D, можат поединечно да ја намалат брзината на печатење за слоеви со мала површина без да влијае на вкупната брзина на печатење.

печатење на повеќе делови одеднаш

Ако има неколку мали делови за печатење, тогаш испечатете ги истовремено што може да ја зголеми површината на слоевите, така што секој слој има повеќе време за ладење за секој поединечен дел.Овој метод е едноставен и ефикасен за решавање на проблемот со прегревање.

ИСКРЕВУВАЊЕ

ШТО Е ПРАШАЊЕТО?

Долниот или горниот раб на моделот е искривен и деформиран за време на печатењето;дното повеќе не се држи до табелата за печатење.Искривениот раб може да предизвика и кршење на горниот дел од моделот или моделот може целосно да се одвои од табелата за печатење поради слаба адхезија со креветот за печатење.

МОЖНИ ПРИЧИНИ

∙ Пребрзо ладење

∙ Слаба сврзувачка површина

∙ Кревет за печатење разрамнето ниво

 

СОВЕТИ ЗА РЕШАВАЊЕ ПРОБЛЕМИ

Пребрзо ладење

Материјалите како ABS или PLA имаат карактеристика на собирање при процесот на загревање до ладење и тоа е основната причина за проблемот.Проблемот со искривување ќе се случи ако филаментот се олади премногу брзо.

КОРИСТЕТЕ ГРЕАЧЕНКРЕВЕТ

Најлесен начин е да користите загреан кревет и да ја прилагодите соодветната температура за да го забавите ладењето на филаментот и подобро да се врзе со креветот за печатење.Поставувањето на температурата на загреаниот кревет може да се однесува на препорачаното на пакувањето со влакно.Општо земено, температурата на креветот за печатење PLA е 40-60°C, а температурата на загреаниот кревет со ABS е 70-100°C.

Исклучете го вентилаторот

Општо земено, печатачот користи вентилатор за ладење на екструдираната нишка.Исклучувањето на вентилаторот на почетокот на печатењето може да направи филаментот подобро да се врзе со креветот за печатење.Преку софтверот за сечење, брзината на вентилаторот на одреден број слоеви на почетокот на печатењето може да се постави на 0.

Користете загреана кутија

За печатење со големи димензии, дното на моделот може да продолжи да се држи на загреаниот кревет.Сепак, горниот дел од слоевите сè уште има можност да се стегне бидејќи висината е превисока за да дозволи температурата на загреаниот кревет да достигне до горниот дел.Во оваа ситуација, доколку е дозволено, ставете го моделот во куќиште што може да ја задржи целата површина на одредена температура, намалувајќи ја брзината на ладење на моделот и спречувајќи искривување.

Слаба сврзувачка површина

Лошата адхезија на контактната површина помеѓу моделот и креветот за печатење исто така може да предизвика искривување.Креветот за печатење треба да има одредена текстура за да го олесни филаментот цврсто заглавен.Исто така, дното на моделот мора да биде доволно големо за да има доволно лепливост.

ДОДАЈТЕ ТЕКСТУРА ВО ЛЕКТОТ ЗА ПЕЧАТЕЊЕ

Додавањето текстурирани материјали на креветот за печатење е вообичаено решение, на пример, ленти за маскирање, ленти отпорни на топлина или нанесување тенок слој лепак за стап, кој лесно може да се измие.За PLA, лентата за маскирање ќе биде добар избор.

ЧИСТЕТЕ ГО КРЕВЕТОТ ЗА ПЕЧАТЕЊЕ

Ако креветот за печатење е направен од стакло или слични материјали, маснотиите од отпечатоците од прстите и прекумерното натрупаност на наслаги од лепило може да резултираат со нелепење.Исчистете го и одржувајте го креветот за печатење за да ја одржувате површината во добра состојба.

ДОДАЈ ПОДДРШКА

Ако моделот има сложени настрешници или екстремитети, не заборавајте да додадете потпори за да го држите отпечатокот заедно за време на процесот.А потпорите исто така може да ја зголемат површината за поврзување што помага да се лепи.

ДОДАЈ РАБОТИ И СЛАВЕВИ

Некои модели имаат само мали контактни површини со креветот за печатење и лесно се паѓаат.За да се зголеми контактната површина, може да се додадат здолништа, рабови и сплавови во софтверот за сечење.Здолништата или рабовите ќе додадат еден слој од одреден број периметарски линии што зрачат надвор од местото каде што отпечатокот контактира со креветот за печатење.Raft ќе додаде одредена дебелина на дното на отпечатокот, според сенката на отпечатокот.

Кревет за печатење од ниво

Ако креветот за печатење не е израмнет, тоа ќе предизвика нерамномерно печатење.Во некои положби, прскалките се превисоки, што прави екструдираната нишка да не се држи добро до креветот за печатење и резултира со искривување.

Израмнете го КРЕВЕТОТ ЗА ПЕЧАТЕЊЕ

Секој печатач има различен процес за израмнување на платформата за печатење, некои како најновите Lulzbots користат исклучително сигурен систем за автоматско израмнување, други како што е Ultimaker имаат практичен пристап чекор-по-чекор кој ве води низ процесот на прилагодување.Погледнете во прирачникот на вашиот печатач за тоа како да го израмните креветот за печатење.

НОГА НА СЛОН

ШТО Е ПРАШАЊЕТО?

„Слон стапала“ се однесува на деформација на долниот слој на моделот што малку излегува нанадвор, правејќи го моделот да изгледа несмасно како стапалата на слон.

МОЖНИ ПРИЧИНИ

∙ Недоволно ладење на долните слоеви

∙ Кревет за печатење разрамнето ниво

 

СОВЕТИ ЗА РЕШАВАЊЕ ПРОБЛЕМИ

Недоволно ладење на долните слоеви

Овој грозен дефект на печатењето може да се должи на фактот што кога екструдираната нишка се натрупува слој по слој, долниот слој нема доволно време да се олади, така што тежината на горниот слој притиска и предизвикува деформација.Обично, оваа ситуација е поверојатно да се случи кога се користи загреан кревет со висока температура.

Намалете ја температурата на загреаниот кревет

Стапалата на слон се честа причина поради прекумерната загреана температура на креветот.Затоа, можете да изберете да ја намалите температурата на загреаниот кревет за да се излади филаментот што е можно поскоро за да избегнете стапала на слон.Меѓутоа, ако филаментот се олади премногу брзо, лесно може да предизвика други проблеми како искривување.Значи, прилагодете ја вредноста малку и внимателно, обидете се да ја балансирате деформацијата на стапалата на слонот и искривувањето.

Прилагодете ја поставката за вентилаторот

За подобро поврзување на првите парови слоеви на креветот за печатење, можете да го исклучите вентилаторот или да ја намалите брзината со поставување на софтверот за сечење.Но, ова ќе предизвика и стапала на слон поради краткото време за ладење.Исто така, неопходно е да се балансира искривувањето кога го поставувате вентилаторот да ги поправа стапалата на слон.

Подигнете ја млазницата

Малку подигање на млазницата за да се направи малку подалеку од креветот за печатење пред да започнете со печатење, ова исто така може да го избегне проблемот.Внимавајте растојанието за подигнување не треба да биде преголемо, инаку лесно ќе предизвика моделот да не се залепи на креветот за печатење.

ЧАМФЕРИ ЈА ОСНОВАТА

Друга опција е да ја заковате основата на вашиот модел.Ако моделот е дизајниран од вас или ја имате изворната датотека на моделот, постои паметен начин да го избегнете проблемот со стапалото на слон.По додавањето на гребенот на долниот слој на моделот, долните слоеви стануваат малку конкавни навнатре.Во овој момент, ако во моделот се појават стапала на слон, моделот ќе се деформира назад во првобитната форма.Се разбира, овој метод бара и да се обидете повеќе пати за да постигнете најдобри резултати

Израмнете го КРЕВЕТОТ ЗА ПЕЧАТЕЊЕ

Ако стапалата на слон се појавуваат во една насока од моделот, но спротивната насока не е или не е очигледна, тоа може да биде затоа што табелата за печатење не е израмнета.

Секој печатач има различен процес за израмнување на платформата за печатење, некои како најновите Lulzbots користат исклучително сигурен систем за автоматско израмнување, други како што е Ultimaker имаат практичен пристап чекор-по-чекор кој ве води низ процесот на прилагодување.Погледнете во прирачникот на вашиот печатач за тоа како да го израмните креветот за печатење.

ДОЛНИТЕ ДЕЛОВИ ПЕШТЕРНИ ВО

ШТО Е ПРАШАЊЕТО?

Прекумерната топлина на креветот е виновникот во овој случај.Како што пластиката се екструдира, таа се однесува слично како гумената лента.Вообичаено, овој ефект го задржуваат претходните слоеви во печатењето.Како што се поставува свежа линија на пластика, таа се врзува за претходниот слој и се држи на место додека целосно не се излади под температурата на стаклената транзиција (каде што пластиката станува цврста).Со многу топол кревет, пластиката се држи над оваа температура и сè уште е податлива.Како што се спуштаат нови слоеви пластика врз оваа полуцврста маса на пластика, силите на собирање предизвикуваат собирање на објектот.Ова продолжува сè додека отпечатокот не достигне висина каде што топлината од креветот повеќе не го задржува предметот над оваа температура и секој слој станува цврст пред да се спушти следниот слој, со што сè останува на своето место.

МОЖНИ ПРИЧИНИ

∙ Превисока температура на загреаниот кревет

∙ Недоволно ладење

 

СОВЕТИ ЗА РЕШАВАЊЕ ПРОБЛЕМИ

Температурата на загреаниот кревет е превисока

 

За PLA ќе сакате да ја одржувате температурата на вашиот кревет на околу 50-60 °C, што е добра температура за да се задржи адхезијата на креветот додека не е премногу жешко.Стандардно, температурата на креветот е поставена на 75 °C што е дефинитивно премногу за PLA.Сепак, постои исклучок од ова.Ако печатите предмети со многу голем отпечаток од стапалото што зафаќа поголем дел од креветот, можеби ќе биде неопходно да користите повисока температура на креветот за да бидете сигурни дека аглите не се креваат.

НедоволноCолинг

Покрај намалувањето на температурата на креветот, сакате вашите фанови да се палат рано за да помогнат во ладење на слоевите што е можно побрзо.Ова може да го промените во експертските поставки на Cura: Expert -> Open Expert Settings... Во прозорецот што се отвора ќе најдете дел посветен на ладење.Обидете се да го поставите целосно вклучен вентилатор на височина на 1mm, така што вентилаторите ќе се вклучат убаво и рано.

Ако печатите многу мал дел, овие чекори можеби не се доволни.Слоевите може едноставно да немаат доволно време да се изладат правилно пред да се спушти следниот слој.За да помогнете во ова, можете да испечатите две копии од вашиот објект одеднаш, така што главата за печатење ќе се менува наизменично помеѓу двете копии давајќи им на секој повеќе време да се излади.

СТРИНГ

ШТО Е ПРАШАЊЕТО?

Кога млазницата се движи преку отворени површини помеѓу различни делови за печатење, дел од влакното истекува и создава жици.Понекогаш, моделот покрива низи како пајажина.

МОЖНИ ПРИЧИНИ

∙ Екструзија додека патувате се движите

∙ Млазницата не е чиста

∙ Квалитет на влакно

 

СОВЕТИ ЗА РЕШАВАЊЕ ПРОБЛЕМИ

Extrusion Додека патувате се движите

По печатењето на дел од моделот, ако филаментот се истиснува додека млазницата патува до друг дел, ќе се остави низа над областа за патување.

Поставување RETRACTION

Повеќето софтвери за сечење можат да ја овозможат функцијата за повлекување, што ќе го повлече филаментот пред млазницата да патува преку отворени области за да спречи континуирано истиснување на влакното.Покрај тоа, можете исто така да го прилагодите растојанието и брзината на повлекување.Растојанието на повлекување одредува колку влакното ќе се повлече од млазницата.Колку повеќе влакно се повлекува, толку е помала веројатноста дека влакното ќе се исцеди.За печатачот Bowden-Drive, растојанието за повлекување треба да се постави поголемо поради големото растојание помеѓу екструдерот и млазницата.Во исто време, брзината на повлекување одредува колку брзо влакното се повлекува од млазницата.Ако повлекувањето е премногу бавно, филаментот може да истече од млазницата и да предизвика жици.Меѓутоа, ако брзината на повлекување е премногу голема, брзата ротација на опремата за напојување на екструдерот може да предизвика мелење на влакното.

МИНИМАЛНО ПАТУВАЊЕ

Долгото растојание на прскалката што патува преку отворен простор е поверојатно да доведе до жици.Некои софтвери за сечење можат да го постават минималното растојание на патување, а намалувањето на оваа вредност може да го направи растојанието на патување што е можно помало.

Намалете ја температурата на печатење

Повисоката температура на печатење ќе го олесни течењето на влакното, а исто така ќе го олесни истекувањето од млазницата.Малку намалете ја температурата на печатење за да ги намалите низите.

Nozzle Не е чисто

Ако има нечистотии или нечистотија во млазницата, тоа може да го ослаби ефектот на повлекување или да дозволи млазницата да испушта мала количина влакно повремено.

Исчистете ја млазницата

Ако откриете дека млазницата е валкана, можете да ја исчистите млазницата со игла или да користите Cold Pull Cleaning.Во исто време, чувајте го печатачот да работи во чиста средина за да се намали прашината што влегува во млазницата.Избегнувајте користење на евтини филаменти кои содржат многу нечистотии.

Проблем со квалитетот на филаментот

Некои филаменти се со слаб квалитет, така што тие едноставно се нижат.

ПРОМЕНИ НА ВИЛАМЕНТ

Ако сте пробале различни методи и сè уште имате сериозни жици, можете да се обидете да промените нова калем од висококвалитетна нишка за да видите дали проблемот може да се подобри.