Скинат филамент

snaooed (1)

Што е прашањето?

Снимањето може да се случи на почетокот на печатењето или во средината. Тоа ќе предизвика запирање на печатењето, печатење ништо на средно печатење или други проблеми.

Можни Причини

∙ Стара или ефтина филамент

∙ Напнатост за екструдер

∙ Млазницата е заглавена

 

Совети за решавање проблеми

Стари или ефтини филаменти

Општо земено, филаментите навистина траат долго. Меѓутоа, ако се чуваат во погрешна состојба, како што е директна сончева светлина, тогаш може да станат кршливи. Ефтините нишки имаат помала чистота или се направени од материјали за рециклирање, така што полесно се откопуваат. Друго прашање е недоследноста на дијаметарот на влакното.

ОДРУЕТЕ СЕ НА ФИЛАМЕНТОТ

Откако откривте дека влакната се кршат, треба да ја загреете млазницата и да ја отстраните влакната, за да можете повторно да реферирате. Needе треба да ја отстраните и цевката за напојување, ако влакната се набие во внатрешноста на цевката.

ОБИДУВАЈТЕ УШТЕ ФИЛАМЕНТ

Ако кршењето се случи повторно, користете друго влакно за да проверите дали забрането влакно е премногу старо или евтино што треба да се отфрли.

Екструдерска напнатост

Во принцип, постои затегнувач во екструдер што обезбедува притисок да се нахрани филаментот. Ако затегнувачот е премногу затегнат, тогаш некое влакно може да се закачи под притисок. Ако се спушти новата нишка, потребно е да се провери притисокот на затегнувачот.

ПРЕДУПРЕДУВАЈТЕ НА ЕКСТРУДЕРНАТА ТЕНЗИЈА

Олабавете го затегнувачот малку и проверете дали нема лизгање на влакната додека се храните.

Млазницата е заглавена

Заглавената млазница може да доведе до кршење на влакно, особено старо или евтино влакно што е кршливо. Проверете дали млазницата е заглавена и добро исчистете ја.

Оди до Млазницата е заглавена дел за повеќе детали за решавање проблеми со ова прашање.

ПРОВЕРУВАЈТЕ ТЕМПЕРАТУРА И ОЦЕНОТ НА ПРЕДОК

Проверете дали млазницата се вжештува и има точна температура. Исто така, проверете дали протокот на влакното е 100%, а не поголем.


Време на објавување: 17-ти декември 2020 година