3D печатење на џиновска механизација Кинг Конг со 3D принтери и PLA филамент на TronHoo

DISCOVER THE FUN OF 3D PRINTING

 

Fused Deposition Modeling (FDM) е една од најпопуларните технологии за 3D печатење која широко се користи во производството, медицината, архитектурата, уметноста и занаетчиството, образованието и дизајнот поради неговите технички предности како што се брзиот прототип, поекономичен процес на производство, флексибилност да се создаде сè што одговара на обемот на изградбата, детално и сложено производство на делови и помалку пост-обработка, да наведеме неколку.Сега ги користиме FDM 3D печатачот T300S Pro и PLA филаментот на TronHoo за да печатиме џиновска механизација Кинг Конг.

 

3D PRINTED KING KONG

 

Ајде да го поминеме целиот процес за да ја откриеме забавата на 3D печатењето.

Прво, преземање на датотеката со модел што ви се допаѓа од платформите за услуги за 3D печатење како што се MakerBot Thingiverse, My MiniFactory и Cults.Во овој случај, се избира механизам Кинг Конг (креатор: toymakr3d) поради неговата детална и сложена структура, таа е одличен пример за тестирање на перформансите на FDM 3D печатач.Покрај тоа, овој механички модел на Кинг Конг има околу 80 делови, кои можат да се зголемат за да одговараат на големиот обем на градење на T300S Pro, и конечно да се склопат во џиновски модел.

Второ, сечење на различни делови од моделот во соодветни слоеви, според принципите на зголемување на лепливата површина на моделот за намалување на потпорите, како и зголемување на брзината на печатење и оптимизирање на ефектот на печатење со софтвер за сечење како Ultimaker Cura и Simplify3D.Во овој случај, сите 80 делови се исечени соодветно и правилно.

Трето, копирајте ги исечените датотеки со 3D модел во картичката и вметнете ја во T300S Pro на TronHoo и вклучете ја.Печатачот поддржува брзо загревање на креветот за печатење без чекање.Печатачот исто така поддржува автоматско израмнување.T300S Pro има голем волумен на градење до 300*300*400mm, достапен за големи идеи.За време на печатењето, функцијата за откривање на истекот на влакното овозможува континуирано печатење.Нема потреба да се грижите за прекин на електричната енергија, функцијата за заштита од прекин на струја овозможува печатењето да продолжи по исклучувањето.Плус, германскиот увезен систем за погон на моторот, ефективно отстранување на звукот, го прави целото печатење без пречки.

По две недели печатење на пет печатачи, сите делови на механиката Кинг Конг се завршени и склопени.Во овој случај, целиот процес е прилично мазен и интересен.Што е уште поважно, испечативме уникатна, огромна и екстремно можната механизација Кинг Конг.

 


Време на објавување: Декември-16-2021 година